Símaszkos fiatalok kerültek életveszélybe a 4.es, 6-os villamoson - videó
origo.hu
Hatévesen csikkszedőként kezdte, felszolgálóbajnok, majd Líbiában tisztiszolga, aztán belefúr a Moszkva–Budapest telefonvonalba, és elnémítja a piros telefont néhány napra. Tógyer Gyula csárdatulajdonosnak, finoman szólva, nem mindennapi az élete. Ráadásul árvíz, ciánszennyezés és vendégűző Covid-hullámok után is talpra kellett állnia.
Fotó: Vajda József Attila
Hozzák már a friss kávét a matyó mintás porceláncsészében, s lerakják a népi hímzéses asztalterítőre, a háromszor négy méteres tükörben kettőződik a látványa, de ha nem hoznák, s nem lenne ennyire csodás az enteriőr összhangja, akkor is felélénkítene Tógyer Gyula mobiljának éles csengőhangja, amely azért hangos, hogy minden körülmény között átüssön a vendégek zsivaján. De leginkább az frissít fel, amit mond – Áronkám, majd hívjál már vissza később… Rendben van, de visszavonják az összes békát? Megértettem. Tizenegy órakor érkezik, de akkor visszavonatjuk.
– Jött Japánból hat kiló békacomb, de visszavonatják. A tomiokai atomkatasztrófa óta nagyon mérik az élelmiszerek sugárzási értékét. Pénteken ígérték, s ma hoznák meg a három kiló békát, de már eleve jelezték, hogy ha át is veszem, pár napig várjak, s ne használjam fel, mert visszavonhatják. Mostanra el is dőlt. De már úton van a futár.
Éppen tizenhárom évvel ezelőtt történt, hogy Japánban, a tengerparton fekvő Fukusima prefektúra egyik kisvárosában, Tomiokában az atomerőművet sújtó földrengés és szökőár tönkretette a létesítmény áramtermelő és hűtőberendezéseit, ami az erőmű hat reaktorából háromban katasztrofális leolvadást idézett elő.
– Japánból jön a békacomb? De Franciaország közelebb van.
– A világpiaci gazdálkodás máshogy diktál. Mikor kint voltam az USA-ban, azt láttam, hogy a tokaji aszúnak négy dollár palackja. Istenem, sóhajtottam fel akkor, mikor otthon a Palota Szállóban dolgoztam egykor, 1971-ben főpincérként, már akkor ezerötszáz forint volt egy üveggel. Hogyan lehetséges ez?
Tógyer Gyula egy Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei kis faluban, Tiszadadán született 1950-ben. Már gyermekkorától a vendéglátásban szeretett volna dolgozni az otthon szerzett benyomásai miatt, hiszen édesanyja a két világháború között a később világhírnevet szerzett Szeleczky Zitánál dolgozott Nekézsenyben házvezetőnőként. Apja a Don-kanyarból hazaszökött, az egri nagy erdőben bujdosott. Ott ismerte meg anyámat, aki nekézsenyi volt – kanyarít ki még egy kis melléktörténetet, mielőtt megmagyarázná.
– A művésznő szülei Nekézsenyben éltek, és az időnként szintén ott élő Szeleczky Zita fölvette magához, ő pedig, aki korábban a magas nívójú környezetben dolgozott, a gasztronómiai tudást átadta nekem. Így, kérem, hatévesen már csikkszedő és pohárösszeszedő voltam a tiszadadai Szabad Béni bácsi által üzemeltetett Hangya kocsmában. Budapest, Miskolc, Ózd vendéglátási iskoláit célozta meg, de nem vették fel. Hogy miért, elmondja azt is.
„Nem tudtam a Tisza című vers negyedik szakaszát, hogy »Ahol álltam, sárga föveny-szőnyeg«, ezért a tanár bácsi úgy rám vágott, hogy az új ruhám széthasadt. Édesapám kérdi otthon, miért vagy olyan szomorú? Nincsen semmi baj, édesapa – hebegtem. Aztán, ahogy fordultam, meglátta a széthasadt ruhát. Ki tette ezt veled? Nem tudtam a Tiszánál vers egyik szakaszát, és rám vágtak a vaspálcával. Nem szólt semmit, biciklire ült… Később, mikor kilépett a tanár a házból, így folytatódott… Tanár úr, tetszene fogadni egy percre? Persze. Szeretnék feltenni egy kérdést, szabad-e verekedni? Persze. Nos, apám lezúgatott neki egyet, és én onnantól fogva kitűnő tanulóból nulla lettem. A tanári kar összefogott, és 1965-ben a 2,7-es, általuk csinált átlaggal végül Ózdra kerültem, de mire odaértem, azt mondták, a felszolgálói szak betelt, és csak ácsnak tanulhatok. Elvállaltam, ám a kollégium mellett üzemelt a világhírű Kék Acél étterem. Harmadnapra ott voltam, s 1965 októberében már nemcsak a csikk szedését, hanem a tányérok törölgetését is rám bízták. Másodévre felvettek, így '66-ban már vendéglátós képzést is kaptam, '68-ban végeztem. Hamar áthívtak a 360 szobás lillafüredi Palota Szállóba huszonegy évesen pincérnek. Oda jártak a színészóriások és a futballistanagyok. Egy év alatt főpincérré tettek, huszonnyolc emberem volt.”
Tányérok világa
A patinás szállodát, hogy még patinásabb legyen, 1974-ben bezárták az átalakítás éveire. Tógyer Gyula visszament Ózdra, egy nyíló éjszakai lokál főpincérének, és ott dolgozott egészen 1983-ig. Aztán hallott egy felhívásról, ki az a pincér, aki a legtöbb tányért el tudja vinni?
„Ózdon az emeletről hordtam le a nagyvezéreknek, politikusoknak, bíróknak, ügyvédeknek, nagyon nagy karakterem volt, merthogy ne lépcsőzzek sokat, mindig nagyokat pakoltam. Valójában 38 tányérig jutottam el, de még überelhetőnek gondoltam. A kislányom írt a Rózsa Gyurinak, hogy az én édesapám nagyon ügyes felszolgáló, és tessék meghívni a felszolgáló-vetélkedős műsorába, higgye el, hogy nem csalódik benne. Kérem szépen, 1983 májusában meghívtak a Citadellába egy nagy nemzetközi versenyre. Ott mindenkit kenterbe vertem. De megvolt a verseny folyamata, 12, 13, 25-öt felpakoltam, hátha jön egy kihívás. De nem jött. Pedig Ózdon negyvennel, sőt negyvenhárommal is gyakoroltam.”
Aztán 1983-ban Guinness-rekordnak minősítették a 25 rántott húsos-burgonyás tányér felszolgálását. Egyenként üresen 32 dekás egy tányér. Ki se merem számolni, hogy a teher hány kiló volt.
Persze kiváló dolgozó is lett, aztán 1983 decemberében kapott egy meglepő felkérést, hogy menjen ki Líbiába, az angol–magyar nagykövetségre tisztiszolgának, magyarul protokoll-vendéglátósnak heti néhány alkalomra, a maradék napokon pedig a diplomatanegyedben vendéglátózott. Nyolc és fél hónap múlva az amerikaiak bombázták Tripolit, s Tógyer Gyulát Svájcon keresztül menekítették haza. (A bombázás sok éven át, több alkalommal folytatódott.) A férfi 1984-től a tiszaújvárosi (akkor Leninváros) Hotel Olefin teremfőnöke, aki 1989-ben egy rövid kitérő erejére az USA-ban Észak-Hollywoodban dolgozott egy tisztességes magyar étteremben, a Hortobágyban, ahol húsos tepertő, hurka-kolbász, toros káposzta, töltött káposzta, sült tarja képezte az ételsort.
– Hét volt az órabérem, mígnem egy magyar esten egy svájci magyar 20 dollárt ígért óránként drájverezésért, festésért, így két hónapig Gábor Zsazsa villájának felújításán dolgoztam. A bátyám kint élt, ámde megvallom, hogy lóversenyezett. A feleségét is egy indiai tábornok vette el, merthogy őt is elkártyázta. Kilenc hónap után jöttem haza, s amit egy jósnő a tenyeremből olvasott ki, az is igaz lett. Georg, hadd nézzem a tenyered! Nagyon sok pénzt fogsz keresni, de nem viszed haza – jósolta odaérkezésemkor. És hónapok elteltével, egy este azt mondtam a bátyámnak, hogy hazajövök. Csomagoltam is, ám a 19 ezer dollár eltűnt a bőröndből, ma már tudom, a lóversenyen eljátszotta. 800 dollárral jöttem haza, s kezdtem újra az Olefinben.
„Teltek a dolgos évek, mígnem 1997-ben jött egy szép esküvő gyönyörű menyasszonnyal, akit egy táncra kértem fel, s ez a tánc azóta is tart.”
– Tógyer úr, megmagyarázná?
– Éjszaka felkértem a vőlegénytől hivatalosan a menyasszonyt. Azt mondta az asszonyka, a nászút után, két hét múlva visszajön, s mi a második találkozás alkalmával összeköltöztünk. Mindent elsöprő szerelem volt, s van az első perctől. Itt dolgozik velem ő is!
Mindketten elváltak, s még 1997-ben vele vette meg az itteni, a mostani csárda helyszínéül szolgáló területet, egy szigeten egy erdőt.
Kempingezéssel kezdte
– Először egy közeli helyszínen, szintén a főút mellett száz négyzetméteres területet vásároltunk meg, hogy nádfedeles büfét építsek. Igen ám, de a munkások belefúrtak a föld alatt futó piros-sárga-fekete távközlési vezetékbe, amely Budapest és Moszkva között biztosított vonalakat, s mivel az elnémult, így azonnal visszavonták az engedélyünket. Ezt követte már ezen a helyszínen az áprilisi kempingezésem.
– Kempingezése? – hüledezek, mert nem értem, ez hogyan illeszkedik a beszélgetésünkbe.
– Igen, 1997 áprilisában felvertem egy kempingsátrat, belefeküdtem, s távcsővel figyeltem a forgalmat, azt megállapítani, ha csárdát építenék, elég lenne-e a működéshez. Nagyon különc fogurának gondoltak. (nevet)
Tógyer Gyula egy 220 négyzetméteres csárdát terveztetett, az önkormányzat 7 milliós kamatmentes hitellel segítette, és 1997 szeptemberében, pontosabban 9-én meg is nyitotta. Meghívott száz gazdag embert. Hogy hogyan? Harmincnyolc darab kilós kenyérre még volt pénzük. Fűszereket kért hitelre, három hónapos kifizetésre italt, húst, halat.
És 1997. szeptember 20-án, éjjel kettőkor vége volt a megnyitónak, s aznap délben az első négy vendége svéd volt, orjalevest ettek, majd kifelé menet imádkoztak a csárda lépcsőjénél álló keresztnél.
– Hidd el, hogy mi szerencsések leszünk, hiszen már az első négy vendégünk imádkozik értünk – mondta akkor a feleségének. Délután ötkor már üres hely nem volt, és 1997. december 25-re már minden magánembert, aki segített rajta, kifizetett. Aztán 30 árva gyereket meghívott karácsonyi ebédre, majd december 31-én. Áramlott a tömeg hozzájuk halászléért és sültekért…
– A forgalomszámlálás hitelesnek bizonyult?
– Igen, mindaddig, amíg be nem jött a cián. A nyitás után három hónapra, január 17-én bemondták a rádióba, hogy ciánszennyezés történt a Tiszán, nemhogy halat, még csirkét sem ettek az emberek. Átütemezést kértem a banki hitelekre, s újabb hiteleket kényszerültünk felvenni, hogy átvészeljük a kilátástalannak tűnő időszakot.
Rá egy évre halfőző fesztivált szervezett. És ahogy teltek az évek, ezerről tízezerre, tizenötezerre, harmincezerre nőtt a vendégsereg, végül már a csárdájából közvetítették a szépségversenyeket is. Lovagrendi tag lett, séf-diplomata, a Kalocsa és a Matyó Terem számára harminc évre meghímeztetett mindent, mutatja Kalocsáról az érseki díszoklevelét, amelyet azért kapott, mert messze földre viszi a város hírét.
A gyógyító leves
Somogy vármegyéből jöttek most marhatenyésztők ide, a Sziget csárdába, egy szakmai találkozóra. Némelyiküknek van ezerkétszáz hold földje, ötszáz marhája. Tógyer Gyula fél hétre jött ma is, főzött, aztán ebédidő előtt átveszi az öltönyét, úgy tárgyal a vezetőkkel. „Megnyerte a tetszésüket ez az étterem?” – kérdezi. A választ nem hallom, de nyilván megnyerő, mert azt feleli rá: „Egyem meg a drága szívét.”
Tógyer Gyula, ha valamire büszke, akkor igazán arra, hogy „Innen hordják a tanyasi tyúkhúslevest a betegeknek a kórházakba”.
Elmondja, hogy Tiszagyulaházán nevelik neki a háziállatokat, Erdélyből és a Duna-deltából hozatja a harcsát, pontyot, süllőt, dévérkeszeget, pisztrángot, és Kazahsztánból a süllőt. A lánya jogász, de elvégezte a vendéglátóipari főiskolát is. Hetente több napot itt van a konyhán, mert nagyon jó az „ízlelőbimbókája”, ebben amúgy anyósa, Erzsike, és a felesége, Erika is jeleskedik.
Tógyer Gyula a kezdettől fogva főz és felszolgál, ebben a két szent dologban mindig is profi akart lenni. Tudomása szerint a Covid-hullámok idején a magyar vendéglátás 5400 egysége zárt be, és ők úgy maradtak meg és tudnak működni, hogy ő bent van a konyhában, az egész család itt dolgozik, és nincs bérleménye. Akarja, hogy a vendéglátása a gyereke részére is fennmaradjon. Jó gasztronómusnak tartja magát, akinek nehéz a szakmai analfabétizmust elfogadnia.
– Elmentem egy Borsod vármegyei iskolába, hátha találok egy szakácsot. Harmincegyen voltak a teremben, négy harmadéves felszolgáló, és a többi szakács. – Tisztelt jövendőbeli kollégákat keresek, engedjenek meg néhány alapvető kérdést. Tessenek nekem elmondani a levesek csoportosítását. Nem válaszolt senki. Beszéljünk a burgonyából készült előételekről és köretekről. Tetszenek-e ismerni friss salátákat és tartósított salátákat? Végül azt, hogy hogyan készítik az Újházy-tyúkhúslevest?
– A főnök úr meghozza reggel a csirkecombot, a francia köretet, kifőzzük sós vízben. Közben csinálunk egy erőlevest dobozból, és a főtt csirkét, francia köretet hozzátesszük, majd ABC-tésztát teszünk bele – mondta erre egy fiú. Magyarul: áprilisban szabadulnak, és senki nem tud semmit.
Aztán a felszolgálókhoz szóltam. Milyen terítési módok vannak? – Angol 1, angol 2, de nem tudjuk a különbséget – feleltek felbátorodva. Négy felszolgálási mód van, angol 1, angol 2, svájci és orosz – ismertettem velük, de már tudtam, kollégát hiába keresek.
Sorolja még az ismérveket. Ki lép be elsőnek a vendéglátás helyszínére? Mit mivel eszünk? Hogyan iszunk? Ki lép ki elsőnek? Mindig az úrnak kell belépnie, s mindig a hölgy megy ki elsőként – válaszol némelyikre.
„Fürdőruhában belépni tilos!” „Tisztelt vendégeink, a gyermek nem játszótéren van” – ezek ki is vannak írva a csárda bejáratánál. Megunta a „drága anyuka, legyen kedves a gyerekeire rászólni, hogy ne ordibáljanak és toporzékoljanak. – Miért nem csinált az étteremben játszótérsarkot?” – párbeszédeket. Mióta kiírta, mindenki tudomásul veszi.
Főznek itt 400 fős rendezvényre, de főztek már olyan 2000 személyes rendezvényre is, amelyen 160 országból voltak vendégek – az ételt a rendezvényhelyszínre kamionnal szállították ki.
Citromsárga a libazsír, hatfajta a halászlé, olívaolajban érlelt a füstölt harcsa. A lepényt itt sütik, forrón tálalják a tepertőhöz… Míg régen 120-féle, most már „csupán” 50-féle ételt kínálnak. „Nincs már, aki ezt csinálja.” Két szakácsa van, két felszolgálója, négy segédlánya, anyósa, felesége. „Magamnak évente hét szabadnapot adok.”
origo.hu
borsonline.hu
origo.hu
mandiner.hu
haon.hu
koponyeg.hu
mindmegette.hu
vg.hu
ripost.hu
origo.hu
nemzetisport.hu
origo.hu