Egy arany és egy ezüst

Pap Bianka arany-, Konkoly Zsófia pedig ezüstérmet szerzett az úszóversenyek pénteki versenynapján a párizsi paralimpián.

SportMW 2024. 09. 06. péntek2024. 09. 06.

Kép: Pap Bianka megvédte címét 100 méter hátúszásban, Fotó: Szalmás Péter, Forrás: MTI/MOB

Pap Bianka megvédte címét 100 méter hátúszásban
Fotó: Szalmás Péter Forrás: MTI/MOB

Délelőtt mindketten magabiztosan jutottak be a kora esti döntőbe, de ez elvárás is volt velük szemben, ugyanis mindketten címvédőként érkeztek a francia fővárosba az aktuális számukban.

Pap Bianka az S10-es sérültségi kategóriában a 400 méter gyorson csütörtökön szerzett bronzérmét követően, pénteken 100 méter háton versenyzett a La Defénse Arénában. A Vasas 24 éves úszója – akinek egy gyerekkori síbaleset miatt nem fejlődött ki rendesen a bal sípcsontja – délelőtt 1:08.60 percet úszott, amivel messze a leggyorsabb volt, és este is remekül versenyezett.

Már a reakcióideje is a legjobb volt a mezőnyben, s utána végig vezetve úszta le a száz métert. A végén ugyan jöttek fel rá a riválisok, de sikerült megőriznie előnyét, és 1:07.97 perces idővel diadalmaskodott.

A pályafutása harmadik paralimpiáján szereplő Pap – akinek szombaton még lesz egy száma – eddig összesen 2 arany-, 3 ezüst- és két bronzérmet gyűjtött.

Ez is érdekelhet

A Párizsban már kétszeres aranyérmes Konkoly Zsófia – akinek nem fejlődött ki rendesen a jobb karja – ezúttal 100 méter pillangón ugrott medencébe, s az előfutamból a második idővel, 1:07.80 perccel került a fináléba. Az esti éremcsatában ugyanúgy csak az amerikai Christie Raleigh-Crossley bizonyult jobbnak nála – paralimpiai csúccsal –, mint délelőtt, a többieket azonban maga mögött tartotta, így 1:06.79 perces idővel megszerezte harmadik párizsi érmét.

A 22 éves pécsi versenyző – aki múlt csütörtökön 400 gyorson, egy nappal korábban pedig 200 vegyesen nyert – pályafutása harmadik paralimpiáján a hetedik dobogós helyét gyűjtötte be, eddig 3 arany, 3 ezüst és 1 bronz a mérlege.

A pénteki úszódöntők harmadik magyarja, Száraz Evelin nyolcadikként csapott a célba az S6-os sérültségi kategória 400 méter gyors számában.

Ez is érdekelhet

Pap Bianka: éreztem, hogy ez sokkal szorosabb lesz, mint a tokiói győzelmem volt

„Nagyon izgultam előtte, majdnem hánytam. Éreztem, hogy ez sokkal szorosabb lesz, mint a tokiói győzelmem volt. Akkor sokkal jobb formában voltam, most valamiért azt a formát nem sikerült elérnünk” – értékelt a vegyes zónában a Vasas sportolója, aki elárulta: érzékelte, hogy a közönség nem neki szurkol (két francia úszó is volt a mezőnyben), s egy kicsit nehéz volt ebben az ellenszélben versenyeznie.

A végén láttam, hogy az amerikai lány nagyon jön, közelít, engem pedig már csak a lelkem vitt előre. De nagyon meg akartam nyerni, nem akartam neki odaadni a győzelmet. Már az elejétől mindent beleadtam, de nagyon szoros volt a forduló, s előzetesen azt hittem, a végén jobban tudok majd jönni. Ezzel együtt örülök, hogy sikerült megvédeni a címemet.

Pap Bianka elmondta, a csütörtöki bronz hatalmas löketet adott neki, az indulás előtt még meg is simogatta kicsit az érmet, hogy egy kis energiát nyerjen belőle. Úgy érzékelte, hogy a délelőtti és az esti verseny között nagyon lassan múlik az idő.

„Már nem a faluban lakom, hanem az uszoda mellett, ezért a délelőtti és délutáni úszás között sok időt meg tudtam spórolni, nem kellett utaznom. Ehelyett a Magyar népmesék epizódjait néztem, de nagyon lassan telt az idő, gyakorlatilag már számoltam a perceket, hogy indulhassak a döntőre” – fogalmazott.

Pap Bianka szombaton, 200 vegyesen ússza az ötödik számát Párizsban, mint mondta, abban is szeretne hasonlóan jól teljesíteni.

Konkoly Zsófia annak ellenére elégedetten értékelt, hogy címvédőként második lett 100 pillangón

A délelőtti időm jó volt, mégsem voltam megelégedve azzal, hogy második idővel jutottam a döntőbe. Tudtam, hogy az amerikaiban van még, talán ez fájt a legjobban, hogy tartalékolt és még így is jobb volt. Ezt leszámítva nagyon elégedett vagyok a döntős eredményemmel, talán pár századdal maradtam csak el a tokiói időmtől

– nyilatkozott.

A pécsi úszó két arany- és egy ezüstéremmel távozik Párizsból.

„Furcsa, hogy pont száz pillangón nem sikerült nyernem, a másik kettőben pedig igen” – mondta ezzel kapcsolatban.

A győztes amerikai Christie Raleigh-Crossleyt kerekesszékben tolták oda a rajtkőhöz – ebben a sérültségi kategóriában ez egyáltalán nem jellemző –, de aztán a vízben már mind a négy végtagját tökéletesen használta.

„Mentális nehéz volt odaállni, pont emiatt. Bízom benne, hogy a következő paralimpiáig újra tisztába kerül ez a rendszer, és olyanokkal tudok versenyezni, akik tényleg az én kategóriámba tartoznak. Ha újranézik, és ő is oda fog tartozni, akkor viszont elismerem, mert nagyon jó időt úszott. Egyelőre azonban nem tűnik igazságosnak, hogy tökéletesen használja mind a négy végtagját” – mondta Konkoly Zsófia.

Eredmények: úszás: nők: S10, 100 m hát:

1. PAP BIANKA 1:07.97

2. Alexandra Truwit (Egyesült Államok) 1:08.59

3. Emeline Pierre (Franciaország) 1:09.44

S9, 100 m pillangó:

1. Christie Raleigh-Crossley (Egyesült Államok) 1:05.19

2. KONKOLY ZSÓFIA 1:06.79

3. Emily Beecroft (Ausztrália) 1:07.96

S6, 400 m gyors:

1. Csiang Jü-jan (Kína) 5:12.07 p

2. Nora Meister (Svájc) 5:16.53

3. Maisie Summers-Newton (Nagy-Britannia) 5:21.36

...8. SZÁRAZ EVELIN 5:57.98
 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek