Vészesen támadnak a gombák

A korábbi aszályos száraz időben a lisztharmat, az utóbbi hetek esős melegében pedig már a peronoszpóra és a szürkepenész is támadja a gyümölcsöket, szőlőt. Aki nem permetez nagyon ráfázhat.

Szántó-vetőSzabad Föld Online2009. 07. 12. vasárnap2009. 07. 12.

Kép: mezőgazdaság, szőlő, traktor, permetezés Forrás: CLAAS

Vészesen támadnak a gombák
mezőgazdaság, szőlő, traktor, permetezés Forrás: CLAAS

A szőlőben a peronoszpóra, a lisztharmat és a szürkepenész okoz gondot a gazdáknak. Azokban az ültetvényekben, amelyekben a jégverés következtében vagy korábbi lisztharmat fertőzés miatt a bogyók sérültek, felrepedtek, molykártétellel is kell számolni írta a kemma.hu.


A paradicsomban és a burgonyában a burgonya- és paradicsomvész ütheti fel a fejét. Védekezés hiányában néhány nap alatt elpusztulhat a növények teljes lombozata is.

Almásokban és körtésekben továbbra is kedveznek a környezeti feltételek a körte-, és almavarasodásnak. A kajszi- és őszibarackban levélfoltosodást és levélhullást okozhat az úgynevezett sztigminás fertőzés, betegség. A tengeri sincs biztonságban a tengernyi esőt miatt: a kukoricában megkezdődött a kukoricabogár imágók előjövetele, ezért célszerű megkezdeni a feromoncsapdás rajzásmegfigyelést.
 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek