Viharból gazdagodók

Alig múlt el a milliárdos károkat okozó jégverés, egyesek máris ügyeskednek, visszaélnek a segítséggel és a szerencsétlenül járt embereken segíteni akarók jóhiszeműségével. Mondhatni, már-már menetrendszerű a pofátlanság.

SzurkapiszkaBalogh Géza2009. 06. 12. péntek2009. 06. 12.
Viharból gazdagodók

Miközben a többség inaszakadtából dolgozik, hogy minél hamarabb tető legyen a vihartépte szabolcsi házakon, addig egyes károsultak képesek az udvarukon cigarettázva, zsebre dugott kézzel nézni, hogyan küszködik fent a tetőn a tűzoltó, a katasztrófavédelmis és az önkéntes. Sőt, az aljasabbja a viharból még pénzt is csinál. A segítők például alighogy befóliázták a jégverte házakat, másnap reggel egyesek ugyanazt a fóliát már a nyíregyházi KGST-piacon árulták a valódi ár negyedén, ötödén, majd délután mentek megint a fóliaosztókhoz, hogy őket miért hagyják ki a jóból. Mondják azt is, hogy a környékbeli Tüzép-telepeken egy nap alatt a duplájára emelték fel a pala és a cserép árát, de tudnak olyan építőanyag-kereskedőről is, aki csak akkor adott ki tetőfedőt, ha az addig eladhatatlan áruiból is vittek a szerencsétlenül járt családok.

De a legaljasabbak mégis azok, akik a szerencsétlenül jártak megsegítésére pénzt gyűjtenek. Eddig még ismeretlen személyek telefonon arra kérik a hívottakat, hogy készpénzzel támogassák az amúgy is szegény, most pedig tönkrevert nyírségi falvak lakóit. Diktálják rögtön a számlaszámot és a számlát vezető bank nevét is, de ha kell, borítékban csekket is küldenek, vagy ha azonnal segíteni szeretne a jótevő, akár futárposta is mehet. A pénzből persze a károsult egyetlen fillért se lát, abból a szélhámos-csapat gazdagodik.

Amíg le nem csap rájuk egy kommandó – remélhetően viharos pofonok kíséretében.
 

Ezek is érdekelhetnek