Állati matuzsálemek

Míg a tengeri szivacsok akár több ezer évig is élnek, a kérésznek mindössze néhány órája van, hogy párra találjon. Földünket több millió faj népesíti be, de vajon melyek bolygónk legidősebb állatai, és hol élnek? Az állatok világnapja alkalmából ennek jártunk utána.

TörténetekBalogh Boglárka2023. 10. 12. csütörtök2023. 10. 12.
Állati matuzsálemek

Jonathant diétára fogták

Erősen fújt a szél, midőn 1832 decemberében egy apró teknős áttörte a tojáshéjat a Seychelle-szigetek forró homokjában. Amikor kidugta a fejét, hogy rácsodálkozzon a világra, nem sejtette, hogy egyszer Guinness-rekorderként vonul be a történelembe.

Jonathant rendszeresen etetik kézből, szereti a káposztát, az uborkát, a sárgarépát, az almát


Jonathan 50 évesen került mai lakóhelyére, az Atlanti-óceán déli részén fekvő Szent Ilona szigetére: az ottani kormányzó ajándékba kapta a hüllőt. Egészen 90 éves koráig boldogan élt egyedül, de egy ingerültebb időszaka után úgy látták, hogy az óriásteknős magányos, párra van szüksége. Frederica be is költözött a rezidenciára, a két állat szerencsére hamar megszerette egymást, ám miután 26 évvel később sem érkeztek meg a várva várt utódok, az állatorvosok gyanakodni kezdtek. Kiderült, hogy Frederica – hím!
A már 191 éves Jonathan ma is a kormányzó birtokán éldegél, társaságkedvelő, rendszeresen sétál a kertben, minden látogatónak örül. Öt évvel ezelőtt azonban utolérték az öregkor betegségei: hályogos lett a szeme és elvesztette a szaglását is. A helyi állatorvos szigorú diétára fogta, ami almát, sárgarépát, guavát, uborkát és banánt tartalmazott, s az életmódváltás csodákat művelt. Jonathant Földünk legidősebb élő szárazföldi állataként tarthatjuk számon.

Életre szóló kapcsolatban

Az amerikai hal- és vadvédelmi szolgálat tavaly közleményt adott ki, hogy a világ legöregebb ismert madara, Wisdom, a Laysan-albatrosz  72 éves létére ismét visszatért a Midway-szigeteken található természetvédelmi területre, ahol költeni szokott. Évtizedek óta ugyanazon a fészekhelyen jelenik meg a Csendes-óceán északi részén.
A biológusok 1956-ban gyűrűzték meg Wisdomot, amikor éppen tojást rakott. Akkor ötéves lehetett, az albatroszok ugyanis ritkán költenek korábban. Hosszú élete során 50-60 tojást rakott és körülbelül 30 fiókát nevelt fel. Azonban Akeakamait, akivel egy családot alkotott, tavaly már nem látták a vadvédelmi területen. Utoljára két évvel ezelőtt keltek ki fiókák, amikor Wisdom betöltötte a 70. életévét. A Laysan-albatroszok – amelyek egy életre választanak párt – minden év novemberében keresik fel a Midway-atollt, hogy szaporodjanak. A tojásokat december elején rakják, a fiókák jellemzően januárban vagy februárban kelnek ki.

Az albatroszcsibék rendszerint február elején kelnek ki és júliusra válnak röpképessé 

Ha nem jól esszük, gyilkolhat

Az egész világsajtót bejárta idén a hír, hogy a Koppenhágai Egyetem kutatóinak sikerült egy grönlandi cápát nyomon követniük az Északi-sark vizein. Ez azért érdekes, mert 1995-ig egyetlen példányt sem tudtak lencsevégre kapni, és további 18 évbe telt, mire videófelvételt készíthettek e rendkívül különleges fajról.
A grönlandi cápa az Atlanti-óceán északi részén és a Jeges-tengerben él, öt méternél nagyobbra is megnő.

A grönlandi cápa egyike a Föld legmagasabb átlagéletkorú teremtményeinek

 Abból, hogy nagyon lassan növekszik (valószínűleg évente csak egy centiméterrel lesz hosszabb), a tudósok arra következtettek, hogy igen sokáig, akár 500 évig is él, s ezzel a leghosszabb életű gerinces a világon. Szaporodásukat talán csak az nehezíti, hogy nemi érésük az új adatok alapján 150 éves koruk körül fejeződik be. A természetben nincs ellenségük, az emberek sem vadásszák, ugyanis ennek a cápafajnak a húsa frissen elkészítve mérgező, csak szárított formában fogyasztható.
 

A hosszú kutyaélet titka

A Guinness-rekordok könyve szerint a világ legidősebb kutyája, a 31 éves Bobi a Costa családdal él a portugáliai Conqueirosban. 1992. május 11-én született egy fajtatiszta Rafeiro do Alentejo alomban (portugál kutyafajta, amely általában 14 évig él), de a gazdája szerint már a világra jövetelét sem kellett volna túlélnie. A család ugyanis számos állatot gondozott, amikor Bobi anyja megellett. Abban az időben mindennapos volt a nem kívánt kölykök eltemetése, ezért Costa apja elvitte a kicsiket a ház mögé, és gödröt ásott nekik.
Nem sokkal később azonban az akkor nyolcéves Leonel és a testvére észrevették, hogy a kutyamama folyamatosan visszatér a fészerbe, ahol a kölykök születtek. Egyik nap követték, és meglepetve látták, hogy az egyik újszülött ottmaradt – ő volt Bobi. Costa szerint a kiskutya barna bundája teljesen beleolvadt a környezetébe, az apja talán ezért nem vette észre a kölyköt.
Anélkül, hogy szóltak volna a szüleiknek, a kisfiúk gondoskodtak Bobiról, etették, itatták, amíg ki nem nyílt a szeme. Aztán a szülők elé álltak, és bevallották a titkukat.
Amikor az emberek megtudják, hogy Bobi a világ legidősebb kutyája, gyakran megkérdezik, vajon mi a titka – mesélte Leonel egy interjúban. Az állat hosszú élete a békés környezetnek köszönhető, soha nem kötötték pórázra vagy láncra, szabadon kóborolhat a környező erdőkben. Sosem volt magányos, más állatokkal körülvéve töltötte az életét, köztük anyjával, a 18 éves koráig élt Girával. Ráadásul Bobi nem kap kutyaeledelt, csak fűszerezetlen emberi táplálékot eszik, ami szintén hozzájárulhat hosszú életéhez.
Idén májusban több mint 100 ember társaságában ünnepelte a 31. születésnapját. Európából, az Egyesült Államokból és Japánból is érkeztek újságírók, hogy megörökítsék a nagy eseményt. A világ legidősebb kutyája még mindig meglehetősen jó egészségnek örvend, bár akad némi nehézsége járás közben, ezért ideje nagy részét az udvaron szunyókálva tölti.

Fotó: PATRICIA DE MELO MOREIRA


 

 

Ezek is érdekelhetnek