Mit üzen az öltözék?

Bár egy esemény vagy a társadalmi elvárás nagyban meghatározza, milyen helyzetben mit illik viselnünk, öltözködésünkkel ugyanúgy kommunikálunk, mint szavakkal. Legyen az hercegnői ruha vagy csupán egy zöld pulóver – nézzük azokat az ikonikus darabokat, amelyek a mondanivalójuk okán bevonultak a divattörténelembe.

TörténetekBalogh Boglárka2023. 11. 15. szerda2023. 11. 15.

Fotó: KRAIPIT PHANVUT

BRITAIN-DIANA-VISIT Fotó: KRAIPIT PHANVUT

 

Diana At Serpentine
Diana kihívó, merész „kis feketéje" megalapozta a bosszúruha fogalmát (Fotó: Princess Diana Archive)

Diana „bosszúruhája”

Az elmúlt évszázadban az úgynevezett „kis fekete” a nők ruhatárának alapdarabja lett. Eredetileg a legendás tervező, Gabrielle „Coco” Chanel forradalmasította a divatot azzal, hogy új megvilágításba helyezte az addig csak temetésekkor viselt darabot. A divattervező keze közül egyszerű, elegáns és megfizethető alkotás került ki, a nagy gazdasági világválság idején pontosan erre volt szüksége az asszonyoknak.
A háború utáni években Christian Dior új, szexis megjelenést kölcsönzött a kis feketének, telt szoknyákkal és összehúzott derékkal álmodva meg a kifutóra, ám a viselet akkor vált igazán népszerűvé, amikor Audrey Hepburn felejthetetlen Givenchy estélyijét felöltötte a Reggeli Tiffany-nál című mozifilmben. Azóta a kis fekete számtalan módon bizonyított a divat, a showbiznisz és a politika világában, sőt 1994-ben a brit sajtó úgy emlegette: Diana hercegnőnek köszönhetően igazi bosszúdarabbá vált.
Ugyanis 30 évvel ezelőtt azon a bizonyos nyári estén a hercegnő majdnem másik ruhát viselt a londoni Serpentine Galéria partiján. A komornyikja később azt nyilatkozta a Telegraphnak, a hercegnő tudta, hogy a férje, Károly sorsdöntő lépésre szánta el magát: a vele készült interjú, amelyben ország-világ előtt felvállalja, hogy viszonya van Camilla Parker-Bowles-szal, ugyanakkor került adásba, amikor Diana a média figyelme által kísért nyilvános megjelenésre volt hivatalos. Bár a görög Christina Stambolian tervező által készített dögös kis fekete koktélruhája már három éve ott függött a szekrényében, azon az estén úgy döntött, hogy nem fogja vissza magát, igenis felveszi a szexis darabot. A térd fölött végződő, a vállat körbeölelő ruha merész választás volt a konszolidált nagyestélyi helyett, tökéletesen kiemelte Diana szépségét, erejét, s végül a divatikonná válás felé vezető út első lépéseként vonult be a divattörténelembe.
Christina Stambolian később elkészítette a ruha pontos mását, amelyet 2011-ben árverésre bocsátottak. Az eredeti darab az írországi Stílusikonok Múzeumában látható.


A híres zöld pulóver
Tavaly májusban 40 millió forintnak megfelelő összegért kelt el Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pulóvere egy jótékonysági árverésen Londonban. A rendezvény célja Ukrajna megsegítése volt. A sötétzöld darab már a háború kitörésekor az orosz–ukrán konfliktus szimbólumává vált. A fronton, a hivatalos szerepléseken és a diplomáciai látogatásokon is ezt viselte, így indította rendszeres videóüzeneteit, ebben jelent meg a Egyesült  Államok kongresszusában vagy a Grammy-díj átadóján is.

Finland's Prime Minister Petteri Orpo Visit Ukraine
Zelenszkij Petteri Orpo finn miniszterelnök kedvéért sem cserélte le zöld pulóverét (Fotó: Bloomberg)


Állítólag az egyszerű pulóver üzenete: Zelinszkij a nép fia, egy az ukránok közül, az ő szemében ugyanannyit érnek a nagyhatalmú elnökök, mint a hétköznapi emberek, a színválasztás pedig az ukrán hadsereg és a harcoló katonák iránti szolidaritását jelképezi. Öltözködésében sokak szerint az egykori angol miniszterelnököt, Winston Churchillt követi, aki a második világháború idején rendszeresen úgy jelent meg a nyilvánosság előtt, hogy egy légitámadás esetén ne legyen kiöltözve.

Szűkre szabott csábítás

Marilyn Monroe Singing "Happy Birthday" to JFK
               A szűkre szabott estélyi alatt a színésznő nem viselt semmit (Fotó: Bettmann)


Marilyn Monroe sokat visszajátszott pillanatát, amikor a Boldog születésnapot! című dalt énekelte, a mai napig emlegetik. A szexszimbólum csábító előadása nem akárkinek szólt, a köszöntés ugyanis az akkori amerikai elnök, John F. Kennedy 45. születésnapján tartott rendezvényen hangzott el 1962 májusában.
Ám ezen a különös esten nemcsak a köszöntődal előadásmódja vált világszenzációvá, hanem az a lélegzetelállító ruha is, amelyet Marilyn aznap viselt. Az ünnepséget a Madison Square Gardenben tartották, és a Demokrata Párt adománygyűjtő gáláját is jelentette egyben. Több mint 15 ezer ember vett részt rajta, köztük számos híresség.
Szokásához híven Monroe későn lépett a színpadra. Búgó hangon jó estét kívánt, majd válláról lecsúsztatta a fehér bundáját, hogy felfedje, amit alatta rejteget. A közönségnek a lélegzete is elállt, a színésznő ugyanis úgy nézett ki, mint aki meztelen. Egy nagyon hosszú pillanatba telt, mire mindenki megértette, hogy Marilyn valójában testszínű, teljesen rásimuló, csillogó darabot visel. Monroe erotikusan fülledt hangja és kihívó öltözéke csak további táptalajul szolgált a pletykáknak, miszerint az elnök szeretője.
A kézzel készült, 2500 hegyikristállyal kirakott ruha annyira szűk volt, hogy semmit nem tudott felvenni alá, a tervezőnek rá kellett varrnia, mielőtt Marilyn felállt volna a pódiumra. Marilyn eredetileg 1440 dollárt fizetett érte, 1999-ben a Christie’s-nél 1 267 500 dollárért adták el, ezzel új világrekordot döntve az aukción árverezett ruhák között. 2016-ban a csillogó darab ismét rekordot ért el, miután a Julien’s Auctions-ön 4,8 millió dollárért kelt el. A nagyvonalú vásárló a Ripley’s Believe It Or Not Múzeum volt, amelynek a kiállításán az ikonikus darab ma is megtekinthető. 
 

Dorothy ruhája
Judy Garlandnak az 1939-ben megjelent Óz, a csodák csodája című filmben viselt ruháját évekig elveszettnek hitték. Hollétéről annyit lehetett tudni, hogy valószínűleg az Amerikai Katolikus Egyetem épületében kellene keresni, ugyanis egy 1973-as magazin szerint az Oscar-díjas színésznő, Mercedes McCambridge állítólag „értékes ajándékot” adott akkoriban az iskolának, ami vélhetően a barátnője, az 1969-ben elhunyt Garland ruhája volt. Az ikonikus darabra 2021-ben bukkantak rá egy cipős dobozban, szemeteszsákba csomagolva. 2022-ben árverésre bocsátották, ám a bíróság felfüggesztette az aukciót, mert a korábbi tulajdonos egyik rokona bejelentette igényét a relikviára. A ruhát egyébként előzetesen 1,2 millió dollár (430 millió forint) értékűre becsülték.

 

 

 

Ezek is érdekelhetnek