Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
Az ünnepek lázas készülődésének szerves része a menü elkészítése. A változatos menüsor és az óriási kínálat eredményeként pedig nem ritkán túlesszük magunkat, és a békés ünnepek végül gyomorrontással telnek el. Aztán eljön a szilveszter és az evés folytatódik...
A bőség zavara
Szilveszter, születésnap, húsvét, karácsony, . Ilyen alkalmakkor általában vendégeket hívunk és szeretjük őket bőségesen megvendégelni. Ha pedig mi vagyunk vendégek valahol, gyakran túlesszük magunkat, még annak ellenére is, hogy tudjuk, az nem vezet jóra. Pedig nem kellene, hogy az ünneplés feltétlenül vég nélküli evészettel járjon. Vajon miért nem tudunk ellenállni az evésnek egy ilyen helyzetben? Valószínűleg azért, mert rendszerint gyorsan meggyőzzük magunkat arról, hogy ez még ma belefér. Ez a gondolkodásmód biztosan sokunk számára ismerős. Az eredmény pedig: hízás és gyomorrontás. Ami senkinek sem hiányzik.
Mondjon nemet
Ünnepek ide, szilveszter oda, tudjon nemet mondani, ez a kulcsa mindennek. Persze mostanában jelentősen több idő jut az otthon ülős pillanatokra. Ilyenkor a sütikre is gyakrabban rájárunk. Az ünnepi süti maradékai pedig még hetekig kísértenek. De meg kell tanulni kezelni a helyzetet. A túlevés se fizikailag, se mentálisan nem előnyös a szervezet számára. Megterheli a beleket, felfújtságérzetet ad, és az ünnep, a felhőtlen pihenés a rosszullét miatt háttérbe szorul.
Az ünnepek során nagy esélyünk lehet a gyomorrontásra, ha többféle ételt eszünk összevissza. Ismert tény, hogy a sós és az édes nem fér meg együtt, ezeket a desszert során sose keverjük. Érzékeny gyomrúak mellőzzék például a hagymakrémlevest, a zsíros és nehéz ételeket, a vörös húsokat. De egyes fogyókúrák esetében a szénhidrát és a fehérje együttes fogyasztása sem ajánlott. Így a halakhoz, húsételekhez sült krumpliból, rizsből fogyasszunk keveset, és inkább a friss salátát vagy tésztasalátát, savanyúságot részesítsük előnyben. Lényeg, hogy a maratoni hosszúságú vendégségek során igyekezzünk könnyíteni gyomrunkon azzal, hogy kevesebbet és könnyebb ételeket fogyasztunk.
Aki diétázik
A fogyókúrázók, diétázók számára az ünnepi időszak még nagyobb kihívás. Nem elég, hogy mindenki főz a környezetükben, nekik is el kell készíteniük az ünnepi menüt. Az ételek csábításával dacolva tartani kell a diétát, hiszen a rendszer nem borulhat fel. Persze kisebb engedményeket lehet tenni, ám egy szigorúan vett diétánál már azzal is nagy árat kell fizetni. A kompromisszumos megoldásokkal az a baj, hogy a megfogadott extra diétás nap időpontja nagy eséllyel tolódik, egyre csak tolódik, az addig elért eredmények pedig egy pillanat alatt elveszhetnek. A régi alakot visszanyerni dupla annyi ideig tart.
Ha megtörténik a baj
A gyomorrontás kifejezést gyűjtőfogalomként szokták használni. A tünetek a gyomor egyes traktusainak elégtelen működéséből adódnak. Általános tünet a rossz közérzet és az intenzív gyomorgörcs. E két kellemetlen érzést gyomorégés, a gyomorszáj tájékán fájdalom, teltségérzet, hányinger, hányás, esetleg hasmenés, és a mellkasból, hasüregből kisugárzó feszítő, szúró érzet kísérheti. A gyomorrontások többsége könnyű lefolyású, komolyabb panasz nélkül egy-két nap alatt átvészelhető és kezelhető. A komolyabb és elhúzódó tünetek hátterében azonban gyomorfekély vagy az epehólyag betegsége is állhat. Gyomorrontáskor a gyomorfalat a túl sok vagy túl fűszeres étel irritálja, és ez annak gyulladásához vezet. A gyulladást kiválthatja a rendszertelenül folytatott étkezés és a túlzott alkoholfogyasztás is. Ha a tünetek már jelen vannak, a legjobb kímélni a gyomrot és savlekötőt beszerezni. A panaszok kicsúcsosodását követő napon érdemes keményítőtartalmú ételt, például főtt burgonyát fogyasztani és nagyon lassan, óvatosan visszaállni a normál étkezésre.
Seufert-Szántó Orsolya
További érdekes cikkeket a Diéta&Fitnesz aktuális számában olvashat.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu