Aludni jó!

Stressz, elhízás, megterhelés, egészségtelen életmód. Ezek mind-mind hozzájárulhatnak az álmatlansághoz. A fejlett országok lakosságának mintegy 30 százalékát érintik az alvásbetegségek. Sokan nem tudják, de ezekre van megoldás, s ami a legfontosabb: megelőzhetők!

Vény nélkülSzabad Föld Online2009. 03. 20. péntek2009. 03. 20.
Aludni jó!

Ma van az Alvás Világnapja, melyet immáron másodszorra rendeznek meg világszerte. Az esemény célja, hogy felhívja a figyelmet az alvási problémákra, illetve azok kezelésére és megelőzésére.

Magyarország ebben az évben csatlakozik az amerikai kezdeményezéshez, ami mindenképpen üdvözlendő, hiszen a szakemberek állítása szerint mi, magyarok rosszul alszunk. De ami még nagyobb baj, hogy tudatlanok vagyunk. Ugyanis a legjobban érzékelhető és zavaró horkoláson kívül még nyolcvanféle alvásbetegséget ismer a tudomány, melyek nagy része gyógyítható. A hazai alvásgyógyítás európai színvonalú, a speciális alvás szakorvosok évente több ezer beteget kezelnek eredményesen. Azonban a legtöbben nem is sejtik, hogy alvásbetegségben szenvednek, pedig a napközbeni fáradtság, levertség, feledékenység oka sokszor ebben keresendő.

A 2009-es világnap mottója „Vezess óvatosan, érkezz meg biztonságban!”, mellyel az alvás és a közlekedés összefüggéseire, s az ebből fakadó veszélyekre akarják felhívni az emberek figyelmét. Ugyanis a volán mögötti elalvásból fakadó balesetek hátterében legtöbbször valamilyen alvászavar áll.

Ezek is érdekelhetnek