Őssejtekkel a női termékenységért

Felcsillanhat az anyaság reménye több millió meddő nő számára, miután kínai orvosok őssejtekből petéket állítottak elő – írja a Telegraph.

Vény nélkülKovács Réka2009. 04. 16. csütörtök2009. 04. 16.
Őssejtekkel a női termékenységért

A kutatók úgy vélik, hogy e kutatás eredményei használhatóak lesznek olyan meddő nőknél, akiknél sérült a petefészek, vagy korukból fakadóan nem képesek már megtermékenyülni. A módszer az őssejtek petefészekbe ültetését jelenti, ami az esetek akár 10 százalékában is sikeres lehet.

Egészen mostanáig az volt a tudomány álláspontja, hogy a nők adott mennyiségű, nagyjából kétmillió petét termelnek életük során, ami után viszont többet már nem képesek létrehozni. A serdülőkor környékére a peték száma már eléri a 400 ezret, a menopauza idejére pedig olyan kevés petesejt marad, mellyel nem történhet meg a megtermékenyülés.

Négy évvel ezelőtt azonban amerikai kutatók kimutatták, hogy lehetséges felnőtt nők petefészkéből olyan őssejteket kivenni, melyek érett petesejtté tudnak fejlődni. Az őssejtek olyan mesteri sejtek, melyek laboratóriumi manipulálásával a szervezet bármely más sejtje előállítható.

E kutatás alátámasztotta azt a feltételezést, miszerint a petefészek hosszú idővel a születés után is képes új petesejtek létrehozására. Az őssejtekből származó petesejtek elvileg használhatóak lehetnek arra, hogy a természetes menopauza idejét eltolják, illetve reményt adhatnak a daganatos nőknek, akik a kezelések miatt vesztették el termékenységüket.

Az új kutatás során – melyet a shanghai-i Jiao Tong Egyetem tudósai végeztek – felnőtt egerek petefészkéből őssejteket választottak külön. A sejteket hat hónapon át steril körülmények között megfigyelték, zölden fluoreszkáló fehérjét használva jelzőként. Ezek után a sejteket meddő egerekbe ültették; majd azok termőképes, érett petékké fejlődtek. Végül az nőstény egerek, hímmel történő párzás után, világra hozták kicsinyeiket, akikben megtalálták a fluoreszkáló fehérjegéneket.

A kutatást vezető orvos, dr. Wu szerint ez a módszer embereknél is működne, mivel mi ugyanilyen őssejtekkel rendelkezünk: – Ezek a sejtek alkalmasak lesznek arra, hogy a nők nemzőképességének idejét megnöveljük.– mondja dr. Wu. – A peték új generációja lehetőséget nyújt a terméketlenség kezelésére.

A tudósok, akik eredményeiket a Nature Cell Biology folyóiratban közölték, állítják, hogy ez a kutatás az öregedés elleni harcban is döntő eredményeket hozott.

– Ezek az adatok egészen újszerűek – állapítja meg Robin Lovell-Badge, a Medical Research Council National Institute professzora. – Fontos az, hogy az őssejtek egy speciális csoportja – tudományosan: FGSC – születéskor a petéből kivéve, laboratóriumban növelve, lefagyasztva, majd szükség esetén egy másik egér terméketlen petéjébe átültetve, képesek lesznek újszülöttek nemzésére, miután egy hímmel párzottak. Ha ez igaz, de még inkább, ha ez embereken is alkalmazható, akkor jelentős eredményekről beszélhetünk.

– A spermák folyamatosan termelődnek a férfiakban, azonban a peték száma születéskor meghatározott – mondja Azim Surani, a Cambridge Egyetem  professzora. – A frissen közzétett tanulmány szerint a petékben olyan őssejtek vannak jelen, melyeket akár egy edényben tenyésztve, majd egy másik petefészekbe beültetve, életképes petéket képesek termelni és egy újszülöttet életre hozni. Amennyiben ez a felfedezés bizonyítottá válik, az jelentős előrelépést hozhat a női terméketlenség kutatásainak sorában.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!