Derékba tört közérzet: gerincsérv

Bármilyen gond van a gerincünkkel, mint testünk központi tartóegységével, az bizony egész közérzetünket befolyásolja. Fizikai tartásunk hiányosságával lelki tartásunk is csorbát szenved. Ám a gyógytorna az olyan komoly problémák orvoslásában is segítség lehet, mint a gerincsérv.

Vény nélkülSeufert-Szántó Orsolya2009. 06. 23. kedd2009. 06. 23.
Derékba tört közérzet: gerincsérv

Kondor Juditot, a David Tréning Center gyógytornász-fizioterapeutáját kérdeztük a gerincsérv prevenciós és rehabilitációs módszereiről.

Mi a tapasztalat, a gerincsérv diagnózisával érkező páciensek panaszai milyen problémák következményeként alakulnak ki?
– Ma már sajnos, minden második ember derékfájdalommal él együtt. Mivel számos élethelyzet szülhet az anatómiánkkal nem összeegyeztethető, rosszul rögzült mozgásmintákat, az okok keresésében is számos út áll nyitva előttünk. A legalapvetőbb probléma maga a járás, az embernek két lábon való léte. De talán mégsem felegyenesedett testhelyzetünket kellene okolni, inkább kényelmes, civilizált életmódunkat. A porckorongok kopása természetes élettani folyamat, ám az, hogy ez mikor kezdődik és milyen ütemben halad, már nem mindegy. Leggyakrabban az idősebb korosztály érkezik ezzel a panasszal, de az élsport nem éppen kímélő tulajdonságából adódóan, már a fiatalok is említenek a gerinc-sérv meglétét alátámasztó fájdalmakat. A páciensek közül sokan teniszeznek, squasholnak, vívnak. Ezek az egyoldalú sportok növelhetik a gerincsérv kialakulásának veszélyét.

Hogyan érzékelhető a gerincsérv?
– Ez igen becsapós. Ugyanis a gerincsérv az első időben - és ezek akár évek is lehetnek - nem jár fájdalommal, mert a porckorongnak nincsenek fájdalomérző receptorai. A kopás elején csak a porckorong héja kezd el sérülni. Megsérül a rostozottsága, majd amikor már annyira megsérült, hogy a porckorong belső kocsonyás anyaga utat találva magának, kifolyik, a fájdalom azonnal jelentkezik. A finom ütköztetés lehetősége így megszűnik, a nyomás már fájdalmat szül a csigolyák közti, úgynevezett kisízületekben is. A fájdalom kisugározhat az alsó végtagokba, és akár zsibbadásos tünetekkel is járhat.

A gerincsérv kialakulása mögött milyen problémák bújnak meg?
– Elsőként a rossz terhelést említem, illetve a rossz testtartást, a sok ülést. Az inaktív életvitel, az elhízás, a nagy testsúly további probléma lehet. A panaszok hosszú ülés vagy állás és hirtelen vagy rendszeresen ugyanolyan nagy megterheléssel járó munkafolyamat során jelentkeznek. Lényegében bármikor felütheti a fejét a fájdalom, becsípődhet a derék.

Az elhízás hogyan váltja ki a gerincsérvet?
– Az egyébként jól működő derék egy bizonyos súly után nem tolerálja az extra kilókat. Mivel a deréktájékon összpontosulnak a súlyvonalak, ez a legsérülékenyebb terület. Ha nem csökken a testsúly, a panaszok egyre intenzívebbek és fájdalmasabbak. Fontos továbbá a gerinc mellett futó feszítőizmok megerősítése. Sajnos, alaphelyzetben ezek igen gyengék. Gerincsérv esetén elsődlegesen ezeket a mélyizmokat, az izomfűzőt kell megerősíteni.

–  A gerinc mely részein jelentkezik fájdalom a derékszakaszán kívül?
– A kiindulási pont tehát a derék. Sokszor a panaszok nem is tevődnek át máshová. Létezik pontszerű fájdalom, ilyenkor csak egy adott pontban érez kellemetlenséget a páciens. Továbbá beszélhetünk övszerű fájdalomról is. A kisugárzott fájdalom során egyes ideggyökök kerülnek nyomás alá, melynek következménye az alsó végtagban, akár egészen a lábujjakig érzett vonalszerű fájdalom vagy zsibbadás. A nyakban jelentkező porckorong-elváltozásokat - a derékhoz hasonlóan - a nem megfelelő terhelés okozhatja. Ilyenkor a túlterhelt, feszes nyakizmok húzhatják a csigolyákat, nem optimális biomechanikai viszonyokat ébresztve. Ez könnyen vezethet a porc degenerációjához is.

–  Tartós ülőmunka során hogyan előzhetjük meg a sérv kialakulását?
– A legfontosabb, hogy figyeljünk testtartásunkra. Három testrészre feltétlenül: a farizomra, a hasizom alsó részére és a lapockazáró izmokra. Ezek az izmok sajnos, túlnyúlásra hajlamosak, gyorsan elgyengülrek, elpetyhüdnek, így meg kell tanulnunk tartani őket, és tartós munkára fogni, vagyis tonizálni. Tehát tartsuk zárva a lapockáink alsó szögletét, hasunk alsó részét próbáljuk behúzva tartani, és a farizmokat is tartsuk tónusban - kissé összeszorítva - mindez segít gerincünket egyenesen tartani. Végezzünk csípőbillentést előre-hátra, oldalra, és a vállkörzéseket se felejtsük el, akár ülve is. Fontos továbbá a kényelmes szék. A forgószék segítségével a derék porckorongjait nyíró megterhelés nélkül tudunk például egy leesett tárgyért nyúlni. Otthon a gyerekeknél külön figyeljünk arra, hogy a lábuk ne lógjon le a székről, legyen a talpnak alátámasztása. A könyök érjen le az asztalra. Inkább magasabban, mint alacsonyan üljünk az asztalnál.

–  Hogyan emelünk fel a földről gerinckímélően egy nehéz tárgyat?
-– Érdekes, hogy kisgyerekkorunkban ösztönös képességünk van arra, hogy a tárgyakért leguggoljunk, majd guggolásból felállva emeljük fel azokat. Aztán ez a képességünk valahogy elvész, nem szeretjük igénybe venni a combizmainkat, a térdeinket. Pedig felnőttként is ezt kellene követnünk, és a nehéz tárgyakat testünkhöz minél közelebb tartva kellene felemelnünk, és vinnünk. Lehajlásnál és guggolásból emelésnél a boka-, a térd- és a csípőízület 90 fokos szöget zárjon be.

– A gyógytorna során statikus vagy dinamikus terhelés történik?
– Mindkettő. Arányuk a panaszoktól is függ. Sokan úgy gondolják, hogy a gyógytorna felesleges dolog, mert lassú, unalmas, és túl könnyű is. Ám éppen ezzel a lassú, koncentrált mélyizomedzéssel lehet gyógyulást elérni, míg egy konditermi súlyzós edzésnél ez egyáltalán nem biztos. Mi a láthatatlan, rejtett mélyizmokat tornáztatjuk, erősítjük, ami gyakran fáradságos munkával és izomlázzal történik. Enélkül a torna nélkül a kiegészítő terápiák nem sokat érnek. A masszőr, a kiropraktőr munkája akkor válik hatékonnyá, ha rendszeres gyógytorna, mélyizom-erősítés áll a gyógyulás folyamata mögött. Dinamikus és statikus gyakorlatokat is végzünk, de az egyensúlygyakorlatok, stabilizációs feladatok végzése mindennapi feladat.

A gerincsérv helyrehozható?
– Ez leginkább a páciensen múlik. Ha az órai feladatokon túl elvégzi a házi feladatokat is, és hajlandó a sérvet kiváltó körülményeken is változtatni, akkor a gyógyuláshoz vezető úton jár. Sokszor életmódváltásnak, diétának kell kísérnie a javulást. Szakértőként mindent megmutatok, megtanítok, ám leginkább a páciensnek kell eldöntenie, hogy mennyire lép a gyógyulás útjára.

Az eredményes kezelés után miről számolnak be a páciensek?
– Leginkább arról, hogy érzik a mélyizmaik - a has, a hát, a csípő izomzatának - jótékony, tartó hatását. Elmúlnak a panaszok, és úgy érzik a torna után, mintha megnyúltak volna pár centit. Testüket szabadabbnak érzékelik. Megbízhatóvá válik a derekuk.

A fitlabda és az ülődiszk nagy segítség a gerincsérv megelőzésében, az ülőmunka során. Fitlabdánál fontos a helyes méret kiválasztása. A helyes fitlabdahasználat:
– méret: testmagasság, mínusz 100 cm,
– minél keményebbre legyen fújva,
– fontos, hogy használjuk ki a labda adta mozgatási lehetőségeket - medence- és derékkimozgatások -, tehát ne csak egyszerűen üljünk rajta, mint egy széken.

Forrás: Diéta és Fitnesz

Ezek is érdekelhetnek