Kullancsok és tévhitek

A mostani nyári időjárás, vagyis a gyakori esőzés, majd a fülledt, párás meleg rendkívül kedvez a kullancsok közérzetének és szaporodási kedvének. Ezért nem árt eloszlatni néhány tévhitet!

Vény nélkülSzijjártó Gabriella2009. 07. 17. péntek2009. 07. 17.

Kép: Túra túrázás kirándulás séta az erdÅ‘ben Visegrád kullancsveszély gyerek szabadidö mozgás egészség 2009.07.12. fotó: Németh András Péter, Fotó: Photographer: Andras Peter Nemet

Kullancsok és tévhitek
Túra túrázás kirándulás séta az erdÅ‘ben Visegrád kullancsveszély gyerek szabadidö mozgás egészség 2009.07.12. fotó: Németh András Péter
Fotó: Photographer: Andras Peter Nemet

1. tévhit: A kullancstól csak nyáron kell tartanunk.
A valóság: Sajnálatos módon az enyhe telek miatt már országszerte egész évben folyamatosan támadnak. A „főszezonjuk” nyár elejére és őszre tehető.

2. tévhit: Azért tanácsos hosszú nadrágban túrázni, mert a vérszívók alulról támadnak.
A valóság: Magyarországon 42 kullancsfaj él, amelyek támadására két irányból számíthatunk. A fűszálak hegyén (alulról) vár áldozatára a szemmel rendelkező, látó kutyakullancs, míg a cserjék levélfonákjáról (felülről) vadászik a szemmel nem rendelkező, „vak” közönséges kullancs – ez utóbbi a leggyakoribb.

3. tévhit: A vérszívók a napon sütkérezve várnak áldozataikra.
A valóság: A kullancsok a direkt napfénynek kitett testrészeket nem csípik, mert gyűlölik a napfényt, mely számukra halálos a kiszáradás veszélye miatt. Ezért van az, hogy áldozatra találva a napfény hatásától mentes, azaz ruhával fedett, izzadt, párás testrészbe szúrja szívókáját.

4. tévhit: A kullancs elleni oltás megvéd minden, a vérszívó által okozott betegségtől.
A valóság: A védőoltás kizárólag a kullancs terjesztette agyvelő- és agyhártyagyulladás ellen véd. Évente kb. százan betegednek meg ebben a kórban. Az alacsony szám annak is köszönhető, hogy a természetben dolgozók (mezőőrök, erdészek stb.) munkaköri leírásában szerepel a kötelező védőoltás beadása, valamint egyre több természetbarát – felismerve a veszélyt – oltatja be magát és családját. A védőoltás azonban nem véd a Lyme-kór ellen.

5. tévhit: Gyermekeknek Polybé tablettát kell adni, mert az elriasztja a kullancsokat.
A valóság: Ezt az állítást senki sem igazolta, viszont roppant veszélyes a vitaminok túladagolása embernek, állatnak egyaránt. Ezenkívül a Polybé hamis biztonságérzetet kelt, miközben meg nem véd. Ajánlatos viszont kullancsriasztó aeroszollal lefújni az öltözékünket, esetleg a bőrünket is, és tartsunk gyakran kullancsvizitet, hogy mielőbb megszabaduljunk a jövevénytől!

6. tévhit: Házi módszerekkel is megszabadulhatunk a kullancstól.
A valóság: Sajnos, minden hagyományos módszer (zsírral bekenés, kicsavarás stb.) a kullancs fuldoklását és gyötrését célozza, minek következtében a haldokló állat kórokozó-tartalmú nyálat köp áldozatába. Tehát a házi módszerek pont a megelőzendő fertőződést idézik elő! A kifejlett kullancsok veszélytelen eltávolítására országszerte kapható az állatpatikákban, gazdaboltokban és a gyógyszertárakban az emberen és állaton egyaránt alkalmazható, egyszer használatos kullancseltávolító kanál.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek