Stroke: minden perc számít!

Az agyvérzés tüneteinek megjelenésekor a legfontosabb teendő a mentők kihívása. Minél előbb tesszük ezt, annál több az esély a túlélésre. Nem lehet elégszer elmondani: minden perc számít az életben maradásért!

Vény nélkülBalogh Mária2009. 07. 02. csütörtök2009. 07. 02.
Stroke: minden perc számít!

A stroke – agyvérzés – ma már egyre több embert ér utol, köszönhetően az idegrendszert erősen károsító világunknak. Szomorú tény, hogy a fiatalabb korosztály, de már egyes újszülöttek is érintettek ebben – habár ennek okait még kutatják a szakemberek.

A Magyar Stroke Társaság (MST) égisze alatt kampány elérte a célját a lakosság körében. Az emberek az utóbbi időben ugyanis a korábbinál sokkal bátrabban nyúlnak a telefonhoz és tárcsázzák a mentők 104-es hívószámát, ha stroke-gyanús tüneteket észlelnek. A rendszeres tájékoztatásnak köszönhetően jól tudják: minél előbb kap segítséget a beteg, annál nagyobb az esélye az életben maradásra, illetve a felépülésre.

Nem véletlenül lett a Magyar Stroke Társaság jelmondata: „Minden perc számít! Ne késlekedj!” Ez azért lényeges, mert amennyiben három órán belül sikerül a beteget a legközelebbi stroke-központba szállítani, nő a túlélési esélye.
Vannak azonban, akik még mindig nincsenek tisztában a stroke tüneteivel. Gyakori az a hozzáállás,hogy a beteg másnapra kialussza magát. De ez téves és veszélyes szemlélet!

A stroke tünetei:

• hirtelen kialakuló féloldali végtaggyengeség, bénulás, ernyedt, zsibbadt arcél (arcizmok, kar, lábbénulás az egyik test- félen)
• hirtelen kialakuló beszédmegértési zavar
• szóformálási nehézség
• hirtelen bekövetkező látászavar, kettős látás, látótér kiesés, csökkenő látásélesség
• hirtelen egyensúlyvesztés
• szédülés
• koordinációs zavarok
• a térérzékelés hirtelen elvesztése
• váratlan memóriazavar.

Bármely tünet esetén, s főként ezek összetett jelentkezésekor, azonnal a mentőket kell tárcsázni, mert a beteget sürgősen kórházba szükséges szállítani, hogy megkaphassa a speciális vérrögoldó készítményt. Csiba László professzor, az MST elnöke, a debreceni Neurológiai Klinika igazgatója, hangsúlyozta: a stroke megelőzhető, gyógyítható, ám csak akkor várható javulás a páciens életében, ha a kezelés három órán belül elkezdődik.

Az agyvérzés fő okozója a magas vérnyomás, de közvetlenül három oka is lehet:

• az agyi ér meszesedése miatt alakul ki vérrög
• már meglévő szívbetegség (szívritmus zavar, billentyűmeszesedés, korábbi szívinfarktus)
• a főverőér kezdeti szakaszának meszesedése miatt kerül vérrög a véráramba, ami az agyi érbe jutva elzáródást okoz.

Az érelmeszesedés a verőerek falának évek alatt kialakuló betegsége, ami végül érszűkülethez, érelzáródáshoz vezet. Az érelmeszesedés egyébként az egész érrendszert erősen károsítja. Ha elsősorban az agyi ereket érinti, akkor agyi infarktus, ha a szív ereit, szívinfarktus, ha pedig az alsó végtag ereit károsítja, akkor alsóvégtagi érszűkületet okoz. Az agy erének elzáródását követően az érintett területen olyan visszafordíthatatlan elváltozások sora indul el, aminek következménye az agy maradandó károsodása.

A szakemberek a magas vérnyomás mellett további rizikófaktorként tartják számon: a magas vérzsírszintet, a cukorbetegséget, a dohányzást, az elhízást és a szívritmuszavart. Helyes és egészséges életmóddal, táplálkozással, rendszeres testmozgással vagy legalább napi minimum egyórás sétával, a túlhajszolt, neurotikus életmód átértékelésével, rendszeres ellenőrző és szűrővizsgálatokkal elkerülhetjük az agyi infarktust.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs vezetője végigkísérte a kampányt, s maga is szakmai észrevételeivel erősítette annak sikerességét. Mindvégig hangsúlyozta: a szélütés tüneteinek észlelésekor azonnal hívni kell a mentőket. Ennek valódi fontosságát azok igazolják vissza, akiknek hozzátartozóihoz vagy nem hívtak a szükséges időn belül mentőt – vagy szerencsére éppen fordítva történt: a beteg hamar eljutott az adott egészségügyi intézménybe. A szélütésen átesett páciensnek ugyanúgy megváltozik az életminősége a lábadozás idején, majd azt követően, mint a családtagoknak. A türelem, a figyelem és a kitartás elengedhetetlen mindenki részéről.

A Stroke Napon a szakemberek 160 főt kérdeztek a stroke-ról. Helyesen válaszolni mindössze az egyharmaduk tudott. Örvendetes volt viszont, hogy a stroke-szűrésre 9 ezren jelentkeztek az erre a célra felállított egészségügyi sátraknál.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek