Virrasztó nők, horkoló urak

A Pihent Agyúak Társasága az alvászavarban szenvedőket fogja össze. Most azon agyalnak, vajon miért virrasztanak a hölgyek, míg az urak békésen horkolnak… ?

Vény nélkülPalágyi Edit2009. 08. 30. vasárnap2009. 08. 30.
Virrasztó nők, horkoló urak

Három felnőtt nőből kettő alkalmanként átvirrasztja az éjszakát, míg az urak zöme vígan hortyog. Vajon miért küszködnek a hölgyek másfélszer gyakrabban az álmatlansággal, mint a férfiak? – ennek járt utána a Pihent Agyúak Társasága, melynek szép számmal akadnak asszonyok a soraiban. Az ismert arcok közül Csepregi Éva énekesnő tűnt fel a tagok közt, de akadnak orvosok is a csapatban.

A nők körében főként az alvási elégtelenség (inszomnia) a gyakori – derítette ki egy felmérés. Ez annyit tesz, hogy a gyengébb nem tagjai nehezebben alszanak el, vagy éjjel kettőkor felriadnak, s aztán kerüli őket az álom, emiatt pedig másnap használhatatlanok a fáradtságtól.

Meglehet, hogy a háttérben a hormonok „játéka” áll? Egy biztos: a női termékenységi ciklussal járó hormoningadozások az éjszakai nyugalmat is befolyásolják. A „nehéz napok” előtti időszak kedvetlensége, nyugtalansága egyúttal álmatlansággal is járhat. A terhesség és a változó kori hormonváltozások ugyancsak nem kedveznek a zavartalan pihenésnek. Az állapotos nőknek a háromnegyede panaszkodik álmatlanságra, javarészt a kilenc hónap harmadik harmadában, amikor már sajog a derekuk, nehezen fordulnak és a jósló fájások is megjelennek.

Az idősödő asszonyokat nemcsak a hormonok tréfálhatják meg, de már a betegségeik – mondjuk egy kiadós lábfájás – is okozhatnak kellemetlen órákat. A túlterheltség, a stressz, a szorongás és a depresszió ugyancsak képes arra, hogy egész éjjel „készenlétben” tartsa az embert. Ráadásul 55 éves kor felett gyengül a szervezet biológiai órájának működése, ami normális esetben az ébredés és alvás megfelelő ritmusát is megszabja.

A teremtés koronáinak is van okuk a panaszra. A túlsúlyos, középkorú urak többnyire az alvási apnoétól szenvednek. Ez annyit tesz, hogy álmukban légzési zavarral küzdenek, magyarán: jó néhányszor nem vesznek levegőt. E probléma oxigénhiányt okoz, így az agy riadóztatja a szervezetet, s újra beindítja a légzést. Az alvási apnoé minden negyedik felnőtt férfit kínozza, bár sokszor nem is tudnak róla. Általában a partnerük észleli a bajt: az apnoés ugyanis rendszerint igen hangos horkolással veri fel a házat.

A Pihent Agyúak Társasága azért jött létre, hogy ráébressze az alvászavarral kínlódókat: nincsenek egyedül. Ne várják meg a teljes kimerültséget, merjenek orvoshoz fordulni! Már a háziorvosok is megfelelő gyógymódokat ajánlhatnak, hogy beállítsák a páciens belső óráját, helyreálljon a nappal és az éjszaka egészséges harmóniája. S persze azt is kiderítik, áll-e valamilyen egyéb belgyógyászati vagy lelki betegség az örökös fáradtság, levertség, nyugtalanság hátterében. A súlyosabb esetekben az ország több táján megtalálható alvásklinikák valamelyikét sem árt felkeresni.

Hogyan csalogathatjuk elő a pihentető álmot?
– Éljünk meghatározott napirend szerint!
– Lehetőleg mindig ugyanabban az időpontban térjünk nyugovóra!
– Éjjel már ne tévézzünk!
– Mozogjunk rendszeresen!
– Kezeljük a stresszt, vezessük le a feszültséget!
– Ha egy hónapnál tovább tart az alvászavar, forduljunk orvoshoz!

Ezek is érdekelhetnek