Megújult az egri Török Fürdő

Arnaut pasa ilidzsájaként épült Eger Török Fürdője, mely két éves munka után, 800 millió forintból újult meg, s kórházi osztállyal és gyógyító részleggel egészült ki.

Vény nélkülPalágyi Edit2009. 09. 29. kedd2009. 09. 29.
Megújult az egri Török Fürdő

Különleges, a nagyközönség számára is nyitott gyógyfürdővel gazdagodott Eger, miután átadták a felújított Török Fürdőt. A város és az Eger Termál Kft. közös pályázatának sikerét jelenti, hogy mintegy 800 millió forintból megújult a török kori emlékeink sorát gazdagító fürdő.

A látványos, kupolás épületet Arnaut pasa építette a XVII. században a hévizeiről híres városban. A törökök másfél évszázados fürdőkultúráját dicsérő, körkupolás építmény műemléknek sem utolsó. Jellegzetes, nyolcszögletű medencéjének természetes gyógyvizét azért is áldják, mert a benne felbugyborékoló radon gyógyhatása páratlan. A félhold ofürdőből átjárás nyílik az egri strand- és élményfürdő eddig is népszerű, néhány éve felújított medencéihez.

Az ország északi régiójában egyedülálló Török Fürdő megszépült helyiségeiben nemcsak medence, azaz ilidzsa idézi a letűnt török világot, hanem gőzfürdő, azaz hammam, valamint masszázs és leöntő fürdő, továbbá a relaxációt szolgáló helyiség is várja a különleges élményre vágyó vendégeket.

Természetesen gyógyászati szolgáltatást és orvosi ellátást is igénybe vehetnek a betegek. Az egri gyógyvíz elsősorban mozgásszervi betegségekre, reumára, ízületi és gerincbajokra, köszvényre, nőgyógyászati és idegrendszeri problémákra áldásos hatású. A helybeli hévizekben már Dobó katonái is áztatták tagjaikat.

Ezek is érdekelhetnek