Honfitársaink negyede idegrendszeri vagy pszichiátriai zavarban szenved. Egyre gyakoribb a pánikbetegség. Hogyan mulaszthatjuk el?

Pánikroham ellen kocsimosás?

Az agykutató Vízi E. Szilveszter szerint az idegrendszer túlterhelése, a folyamatos készültség megbetegít. Főleg a városi zsúfoltság és a civilizáció „átkai”, a számítógép és a folyton csörgő mobiltelefon teszik próbára idegeinket. Európában a depresszió hamarosan a második helyre lép a leggyakoribb, életet rövidítő kórképek sorában. A WHO, az Egészségügyi Világszervezet jóslata szerint a következő két évtizedben ötödével nő az idegrendszeri bajokban szenvedők száma. A pánikbetegség főleg a stresszes életű városi nők közt szedi áldozatait. Ám a férfiak sem ússzák meg.

– Ül az ember egy presszóban, kellemesen érzi magát, s egyik pillanatról a másikra felgyorsul a pulzusa, és attól fél, azonnal infarktust kap – így írja le rohamát Radó Iván, a Pszichiátriai Érdekvédelmi Fórum elnöke. Mivel maga is „páciens”, sérelmesnek tartja, hogy hazánkban stigma a pszichiátriai kórkép. Tőlünk nyugatabbra már oszlanak az előítéletek. Iván Amerikában látott olyan üzemet, melyet a betegek kedvéért hoztak létre, s az általuk gyártott bútorokat nagy előszeretettel vették az emberek.

– Vásárlás közben kezdődött a baj. A nagyáruház hátsó traktusában rendre elakadt a lélegzetem, s igyekeznem kellett kifelé – meséli Réczi Márta. Agorafóbia gyötörte, azaz félt a nyilvános helyektől, s tömegben, zárt helyen is rettegés tört rá. Később a szorongástól ki sem mert lépni a lakásból, s már pszichológushoz sem tudott járni. Akkor elhatározta, hogy szembenéz a félelmével. Megkérte a férjét, menjenek el egy kocsimosóhoz. A középkorú asszony elszánta magát, egyedül marad a mosóba gördülő járműben. Az óriási, forgó kefék ijesztően elsötétítették a kocsit, s ehhez járult a víz zubogása, úgyhogy Mártára rátört a pánik. Mégis megállta, hogy feltépje az autót, és kirontson az utastérből. Mikor véget ért a mosás, elégedetten veregette meg a saját vállát: úgy érezte, az „öngyógyítás” sikerült. S valóban, attól kezdve elkerülte a pánikbetegség…

A Szabad Föld 2009/8. számában riportot olvashatnak a pszichiátriai betegek sorsáról.

Friss cikkek

Megjelent a Szabad Föld legújabb száma
Liliomkirálynő a homokon
2022.08.12.
Csinos, kényelmes, öko
Bányasirató Oszlopon
Eső helyett választóvizet hoz az év
Rejtélyes halálesetek – Imre hercegtől Zrínyi Miklósig
Minőségi térkő a kert díszítéséhez
2022.08.05.
Masszírozott vályogfalak
Aranyló balfedezet, avagy Zakariás József emlékezete
2022.07.29.
Mire érdemes 2022-ben figyelni hitelfelvétel közben?
Az ön földje az ön jövője
A zene összetartó ereje
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.