Hústermelés állatok nélkül?

Winston Churchill egyszer azon tűnődött, mennyivel hatékonyabb lenne csirkék helyett csupán szárnyakat és melleket tenyészteni. Nos, néhány tudós szerint ez nagyon is lehetséges.

Zöld FöldRomvári Orsolya2009. 11. 21. szombat2009. 11. 21.
Hústermelés állatok nélkül?

A biotechnológia segítségével a kutatók ma már képesek az őssejtekből különböző szöveteket előállítani. S bár ez idáig csak gyógyászati céllal tenyésztettek sejteket, Mark Post, a Maastrichti Egyetem kutatója és kollégái szerint a technológiát az élelmezésben is lehetne hasznosítani.

Az emberiség húsigénye évről évre nő. Ma már a termőföldek 70 százalékán, bolygónk közel harmadán termesztenek állati élelmezésre szánt takarmányt. Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerint a nagyüzemi állattartás az üvegházhatású gázkibocsátás 18 százalékáért felelős, vagyis a húsevés nagyobb mértékben járul hozzá a globális felmelegedéshez, mint a Föld összes járműve. (Létezik olyan becslés is, mely szerint az összes kibocsátás 51 százaléka írható az állattartás számlájára. Lásd korábbi cikkünket.) A laboratóriumi hústermeléssel nem csak bolygónkat és az állatokat kímélnénk, de az állategészségügyre (pl. a kerge marhakór, a szalmonella, vagy a sertésinfluenza elleni védekezésre) költött milliárdok is megspórolhatók lennének.

A holland kutatók szerint a mesterséges hús legígéretesebb forrása az izmokban található őssejt, az úgynevezett szatellit sejt. A szatellit sejtek felelősek az izmok fejlődéséért és regenerációjáért: sérülés és terhelés hatására osztódásnak indulnak és újabb szatellit sejteket valamint izomrostokat hoznak létre. A hús előállításához az izomszöveteket elektromos stimulusokkal és mechanikai nyújtásokkal edzenék, így azok fokozatosan fejlődnének.

A technológia egyenlőre még gyerekcipőben jár, de Mark Post szerint nem zárható ki, hogy a jövő hentes pultjainál feliratok fogják figyelmeztetni a vásárlót, ha a termék előállításához állatokat öltek.

Ezek is érdekelhetnek