Húztak a vadlibák

Színes, változatos program várta a IX. Tatai Vadlúd Sokadalom résztvevőit, kicsiket és nagyokat, a természetbarátokat, a csillagok és a madarak iránt érdeklődőket. A csúcspontnak kétségtelenül a vadludak esti behúzásának, landolásának látványa bizonyult az Öreg-tó vizén.

Zöld FöldValló László2009. 11. 30. hétfő2009. 11. 30.
Húztak a vadlibák

„Szürkület, madárzsivaly, surranó szárnycsapások… a vadludak esténként csapatosan húznak a vízre éjszakázni. A behúzás még naplemente előtt indul, csapat, csapat után érkezik a víz fölé, ahol a gágogó V betűk fölbomlanak, és a nagy madarak magukat leejtve, pörögve, forogva, akár a szél hajtotta falevelek, landolnak a vízen. A másfél-kétórás színjáték felejthetetlen élmény.”

Schmidt Egontól, Kossuth-díjas természetírónktól idéztük a nem mindennapi élményt nyújtó jelenet leírását, melynek mostanában részesei lehettek a „vadludas” Tata lakói és az ide látogatók.

Szakemberek szerint talán az egész kontinensen sincs még egy olyan hely, mint a város közrefogta Öreg-tó, ahol a félénk vadludak a település szívében, egészen közelről csodálhatók meg. Az itt telelő szárnyasok távoli vendégek: Szibériából és Skandináviából jönnek, Németország és Hollandia érintésével. Első csapataik szeptember végén, október elején érkeznek, s márciusban indulnak vissza sarkvidéki fészkelő helyeikre.

Mivel az Öreg-tó madarak ezreinek nyújt menedéket, különleges státuszt is kapott: a vizes élőhelyek védelmére létrehozott, úgynevezett Ramsari Egyezmény hatálya alá tartozik, s része az Európai Unió Natura 2000 hálózatának.

További részletek, érdekességek a vadlúd sokadalomról a Szabad Föld pénteken megjelenő, 49. számában olvashatók.