Milyen lesz a világ a kőolaj után?

A német hadsereg egyik csoportja azt kutatja, hogy milyen helyzettel kell számolni a kőolajforrások elapadását követően. A szakértők bevonásával készült tanulmány a Der Spiegel című hetilap szerkesztőségének a birtokába jutott.

Zöld FöldHardi Péter2010. 09. 20. hétfő2010. 09. 20.
Milyen lesz a világ a kőolaj után?

A szakértői csoport úgy véli, hogy már az idei év fordulópontot jelenthet a világ kőolajellátásában, ugyanis a föld mélyében található tartalékok kiapadóban vannak. E tény 2025 és 2040 között súlyos biztonságpolitikai következményekkel járhat.

A tanulmány hangsúlyozza, hogy a kőolaj egyre fontosabb hatalmi tényezővé válik, a termelő országok pedig kényük-kedvük szerint állapíthatják meg az árát. Ez komoly zavart okozhat a szabad kereskedelemben, és az sem kizárt, hogy a nagy kőolajfogyasztó országokban a tervgazdaság és jegyrendszer bevezetése elkerülhetetlenné válik. Mindez a hatalmi központok eltolódásával járhat, mert kiváltképpen Nyugat-Európa gazdasága kötődik a globalizáció révén a világ távolabbi részeihez, márpedig ha az ottani országok csődbe mennek, akkor magukkal ránthatják a többi uniós tagállamot is.

A jövőt elemző csoport szakértői ebben az esetben nem zárják ki a demokráciát fenyegető szélsőséges ideológiák előretörését sem, ugyanis az általános zűrzavart a lakosság jó része valószínűleg az államrend általános válságának tekinti. Konkrét politikai következményként pedig azt „jósolják”, hogy Berlin engedékenységre kényszerül Moszkvával szemben, az Izraellel kapcsolatos álláspontját pedig a kőolajtermelő arab országok kívánságaihoz kell igazítania. A németéhez hasonló következtetésre jutott egy brit kutatócsoport is, amelynek az eredményei szintén eljutottak a sajtóhoz. Bár a brit kormány igyekszik a tanulmány jelentőségét bagatellizálni, a német újság szerint nem lehet véletlen, hogy a két tanulmány szinte egy időben vonta le szinte ugyanazokat a következtetéseket.

Ezek is érdekelhetnek