Újjáéled a Mexikói-öböl

A Deepwater Horizon fúrótorony felrobbanása után közel három hónap alatt 650 millió liter olaj ömlött a Mexikói-öböl vízébe. Most biztató eredményekről kaptunk hírt: a kifolyt olaj kétharmada eltűnt, így már „csak” 200 millió liter maradt a vízben.

Zöld FöldHardi Judit2010. 09. 05. vasárnap2010. 09. 05.

Kép: VENICE, La. - Allison Chaillet a staff biologist scoops up a sea turtle with the assistance of Tomoharu Eguchi, Ph.D. Chaillet is on staff as a biologist with Riverhead Foundation for Marine Research and Preservation, and Eguchi an ecologist with National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA). Both individuals are volunteers working together to help clean up sea turtles affected by the oil spill in the Gulf. U.S. Air Force photo by Tech. Sgt. Polly Bennett., Fotó: Tech. Sgt. Polly Bennett

Újjáéled a Mexikói-öböl
VENICE, La. - Allison Chaillet a staff biologist scoops up a sea turtle with the assistance of Tomoharu Eguchi, Ph.D. Chaillet is on staff as a biologist with Riverhead Foundation for Marine Research and Preservation, and Eguchi an ecologist with National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA). Both individuals are volunteers working together to help clean up sea turtles affected by the oil spill in the Gulf. U.S. Air Force photo by Tech. Sgt. Polly Bennett.
Fotó: Tech. Sgt. Polly Bennett

Nemegyszer tették már próbára a Mexikói-öböl szívósságát – a túlhalászás, a vonóhálók, a hurrikánok, a Mississippi folyó (amivel az ország szennyvizének 40 százaléka érkezik az öbölbe) folyamatos önmegújításra kényszerítik az érzékeny ökoszisztémát. Az öböl mindezek ellenére Amerika legszínesebb élővilágával büszkélkedhet, csaknem 16 ezer fajnak ad otthont. Meleg vize kedvez az olajevő mikrobáknak, az áramlatok pedig felhígítják és elszállítják a szennyet. Az áprilisi olajkatasztrófa azonban minden eddiginél nagyobb károkat okozott.

Emberi beavatkozással csaknem az olaj egynegyedét sikerült eltávolítani. A tisztításban kutyakozmetikusok és fodrászok is részt vettek – 200 tonna emberi hajjal és állatszőrrel. Ennyit gyűjtött össze ugyanis az a jótékonysági egyesület, amelynek tagjai állítják, hogy a szőr hatékonyan köti meg a zsírokat és olajokat, így ez a legalkalmasabb módszer a nyersolaj „betakarítására”. A jótékony polgárok pedig adakoztak: hajukból, kedvencük szőréből, hogy azokat harisnyába kötve vethessék be az olaj ellen. A munka oroszlánrészét azonban a nemrég felfedezett olajfaló mikrobafaj végezte el. Évente 155 millió liter olaj szivárog természetes úton az öbölbe a tengerfenékről, így nem csoda, ha a mikrobiális ökoszisztéma szakosodott az olaj hasznosítására. A baktériumok gyorsan dolgoztak – két hét alatt végeztek az olajoszloppal.

A kutatók sokszor hasonlítják a Mexikói-öblöt ahhoz a bokszbajnokhoz, akit mindig kiütnek, de ő mindannyiszor feláll. A kérdés csak az, hogy hány pofon után tud még feltápászkodni, s mikor csuklik véglegesen össze.

Ezek is érdekelhetnek