A széncinke sikersztori

A széncinke állománya még nem ritkult, de a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület a kóbor macskáktól is félti a szárnyasokat.

Zöld FöldPalágyi Edit2011. 01. 19. szerda2011. 01. 19.
A széncinke sikersztori

Igazi sikersztori fűződik a széncinkéhez, ezért is esett rá a választás, hogy ez a népszerű állat legyen az év madara. Az alkalmazkodóképes, mesterséges odúban és a városok belső kerületeiben is megélő, bármilyen eleséget felcsipegető széncinke nem számít a veszélyeztetett fajok közé, szemben a tavalyi az év madarának választott fecskével. Ez utóbbinak állománya ugyanis egy évtized alatt úgy 40 százalékkal csökkent, a molnárfecskék száma pedig ennél is jobban gyérült.

A széncinke megmaradása és jóléte a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkatársai szerint főként a lakosságnak köszönhető. Az egyesület tagjai szerint a természet és környezet védelme nem csupán állami feladat, hanem az odafigyelés, a közösségek mozgósítása is megóvhat egy-egy fajt. Ezt szolgálják az egyesület programjai. Szerintük nemcsak a kert, de az iskola, az óvoda, a panel és a munkahely is lehet madárbarát. A széncinkék például az idén két, az etetőhöz helyezett webkamerán is figyelhetők a MME Facebook oldalán.

Sokszor azonban a madáretetőhöz sereglő madarakat kóbor macskák háborgatják, akár el is kaphatják azokat. A ragadozók előszeretettel ejtenek el akár védett madarakat is, ám az igazi problémát az okozza, hogy – a felelőtlen állattartás következményeképpen – a gazdátlan házimacskák korlátlanul szaporodnak, és túlzottan nagy kárt okoznak a madárállományban.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek