Esőcsinálók a sivatagban

Tavaly nyáron több mint ötvenszer esett az eső Abu-Dzabi sivatagában, többször, mint az azt megelőző száz évben. Sokan sejtették a szakemberek közül, hogy azért ez nem a véletlen műve.

Zöld FöldUjlaki Ágnes2011. 01. 26. szerda2011. 01. 26.
Esőcsinálók a sivatagban

Most megszólalt Khalifa bin Zayed, Abu-Dzabi emírje. Fél évvel a titkos akció beindulása után leleplezte az ország svájci kutatókkal közösen indított, 11 millió dolláros időjárás-manipuláló programját, a Weathertecet.

A kutatók 2010 nyarán üzemelték be a sivatagban, Al Ain város közelében az esőcsináló gépeiket – öt helyszínen összesen húszat. Tavaly június óta 52 alkalommal sikerült esőt fakasztaniuk a sivatagnak azon a részén, ahol ebben az időszakban egyébként szinte sosem esik.

A svájciak technológiája hatalmas ionizátorokon alapszik, s bár maga az elmélet már régóta ismert, de a gyakorlatban, ilyen méretekben még sosem próbálták ki nyilvánosan. A nagyfeszültségű ionizátorok negatív töltésű részecskéket juttatnak a légtérbe, amelyek a felfelé szálló meleg levegővel igen magasra jutnak, és közben magukhoz vonzzák a levegőben a porszemcséket, majd a pára formájában jelen lévő vizet. Ez felhőképződéshez vezet, majd esőhöz.

A mesterségesen gerjesztett esők igen hevesek voltak, gyakran villámokkal és mennydörgéssel járó viharokká nőttek. A műveletet a világ egyik legismertebb atmoszférafizikai kutatóközpontja, a Max Planck Intézet meteorológiai központja felügyelte, ahol a látványos eredmények ellenére is szkeptikusak a tudósok. Azt mondják, még legalább egyévnyi működés eredményeit kielemezve jelenthető ki csak biztosan, hogy valóban sikeres a projekt, és nem borítja fel a környék természetes időjárását.

A mesterséges esők legfontosabb haszna az lehet, hogy szükségtelenné tehetik a sivatagi országban rengeteg pénzt felemésztő tengervíz sótalanítását. Az időjárás manipulálása az elmúlt években lett egyre felkapottabb tudományos téma. Emlékezetes, hogy legutóbb Kínában fordítottak rengeteg erőforrást az Abu-Dzabi esőcsinálóékéhez éppen ellentétes kísérletre – az esőzések megakadályozására a pekingi olimpia alatt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek