Kiábrándító biodízel

Huszonhét szempár. Ennyi vizslatta a Külügyminisztérium portálját, mivelhogy ennyi tagállamból áll az Európai Unió. A Greenpeace hívta fel a figyelmet a környezetvédelem fontosságára abból az alkalomból, hogy hazánk fél évre átvette az unió soros elnöki tisztét.

Zöld FöldHardi Péter2011. 01. 11. kedd2011. 01. 11.

Kép: Greenpeace a Külügyminisztériumnál demonstrál az Európai elnökség első munkanapján 2011 01 03 Fotó: Kállai Márton

Kiábrándító biodízel
Greenpeace a Külügyminisztériumnál demonstrál az Európai elnökség első munkanapján 2011 01 03 Fotó: Kállai Márton

Miért ennyire természetes, hogy a Greenpeace-ről van szó? Mert ez az a nemzetközi környezetvédő szervezet, amely – bár mindig erőszakmentesen, de a figyelmet magára vonóan, éppen ezért sokszor radikálisan – képviseli a Föld érdekeit.

Radikalizmusra azonban most egy csepp szükség sem volt, Vetier Márta, a szervezet uniós szakértője tíz pontba összefoglalva adta tudtára Győri Enikő EU-s ügyekért felelős államtitkárnak, mit is tart a magyar elnökség ideje alatt a legfontosabbnak a környezet megóvása érdekében. Tette ezt azért is, mert a Greenpeace már 1988 óta irodát tart fenn Brüsszelben, s ösztönzi az éppen elnökséget adó ország vezetőit a döntések zöldítésére.

A Greenpeace az új évtized kezdetén a klíma védelmét tartja a legfontosabbnak, mivel megítélésük szerint ennek a változása a Földre leselkedő legnagyobb veszély. Éppen ezért, vélik, a 2020-ig vállalt szén-dioxid-kibocsátás csökkentését 20 százalékról 30-ra kellene emelnie Európának. Ennek érdekében, javasolja a Greenpeace, hogy a tagállamok tekintsék át, milyen pénzügyi források szabadíthatóak fel az energiarendszer korszerűsítésére.

Hiába azonban a fosszilis (földgáz, kőolaj, kőszén) energia helyett termelt zöldenergia, ha azt képtelen átvenni a hálózat. A feladat e téren is kézenfekvő: fel kell kutatni, honnan csoportosítható át pénz a korszerűsítésére. Annál is inkább, hogy megvalósulhasson a nagy álom: Európában 2050-re csakis zöldenergiát használjunk.

Könnyítjük az életünket olyan energiával is, amelynek előállítása során egyáltalán nem bocsátunk ki szén-dioxidot – ez az atomenergia –, ám az így keletkező radioaktív hulladék több százezer évig veszélyes marad az emberre. A Greenpeace éppen ezért azt javasolja, hogy az unió nyilvánítsa különleges kezelést igénylő veszélyes hulladékká, s támogassa termelődésének megelőzését.

Az üvegházhatás mérséklésében sokáig megoldásnak tűnt a bioüzemanyagok terjedése, amiről a közvetetten előidézett földhasználat-változás miatt ma már koránt sincsenek jó véleménnyel a környezetvédők. De megrendült a hite a bioüzemanyagokban az Európai Uniónak is. A földhasználat-változásról szóló tanulmányt még ennek a hónapnak a végén bemutatják, a Greenpeace pedig biztatja hazánkat, hogy ösztönözze egy olyan jogszabály kidolgozását, amely a változásokat is figyelembe veszi.

A Greenpaece figyelő szeme a kedvező dolgokat is észreveszi. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy elismeri Magyarország erőfeszítését a génmódosítás-mentességért. A jóból azonban sosem elég, a szervezet szorgalmazza, hogy lépjünk fel az újabb génmódosított növények engedélyezése ellen – bárhol történjen is az az uniós országokban. Leghatékonyabban mindez jogszabály-módosítással érhető el.

Mintha csak nyitott kapukat döngetett volna a szervezet, érezhették a jelenlévők Győri Enikő államtitkár válaszából. Uniós elnökként elkötelezettek vagyunk például az éghajlatváltozás elleni küzdelemben, az erőforrások hatékony felhasználásában, sőt a vízkészletek védelmében és biológiai sokféleség megőrzésében is. Mindezek napirendre tűzését, tárgyalását szorgalmazza az elnökség az elkövetkező fél évben. Az energiapolitika pedig olyannyira fontos, hogy azt már az Európai Tanács februári ülésén bizonyosan tárgyalják a kontinens vezetői.

A Greenpeace és az államtitkár találkozója így végül is teljes nézetazonossággal zárult. Mondhatni békében. Zöldbékében.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek