Ijesztő tengeri örvény

Ma, a műholdak jóvoltából korábban soha nem látott arcait figyelhetjük meg mindig változó bolygónknak. Mint egy hatalmas lefolyóba áramló víz, úgy csavarodik egy tengeri örvény a világűrből figyelve.

Zöld FöldUjlaki Ágnes2011. 09. 23. péntek2011. 09. 23.

Kép: Output Fil

Ijesztő tengeri örvény
Output Fil

A GeoEye–1 műhold 1,5 méter felbontású, látványos felvételt rögzített egy Ausztrália partjainál keletkezett örvényről. Az Ausztrália nyugati részén található Krait Bay egy lapos tengerparti terület, mely mindössze egy méterrel emelkedik a vízszint fölé. A képen az öböl partjai mellett egy látványos tengeri örvény figyelhető meg.

A tengeráramlatok többnyire nem egyenesen haladnak, hanem hullámokat vetnek. Az így kialakult nagyobb kanyarulatok le is válhatnak a fő áramlatról, és kisebb, forgó örvényeket alkotnak. A légköri és tengeri örvények forgási irányát a Föld tengelyforgásából adódó eltérítő erő (Coriolis-erő) határozza meg.

Az irányt az is befolyásolja, hogy az adott lég- vagy víztömeg a környezeténél hidegebb vagy melegebb, és így a környezetéhez képest süllyed vagy emelkedik. Az emelkedő és süllyedő légtömegek és vizek ugyanis egymással ellentétes forgásirányt mutatnak felülről nézve. A déli féltekén a hideg víztömeg által létrehozott örvények az óramutató járásával megegyező, a meleg tengeráramlatok pedig azzal ellentétes irányú forgást mutatnak.

Ezek is érdekelhetnek