Rozsdás lakat a szerelem?

Komoly bírságra számíthatnak azok a Velencébe látogató szerelmesek, akik halhatatlannak vélt érzelmeik kifejezésére szívlakatot helyeznek a helyi műemlékekre.

Zöld Föld2011. 09. 02. péntek2011. 09. 02.

Fotó: Antonio Buccella

Rozsdás lakat a szerelem? Fotó: Antonio Buccella

Leomlással fenyegetik a városvezetés szerint a kedvelt turistacélpont hídjait, az öregedő szerkezeteket a rájuk aggatott szerelemzárak, ezért aztán az illetékesek elérkezettnek látták az időt, hogy az idén nyáron fellépjenek e járványosan terjedő szerelmi láz ellen.

A romantikus atmoszférájáról is híres Velencében a nagy érzés kifejezésének vágyát valóságos veszedelemként élik meg az olasz város vezetői. Az egykor fél világot uralma alá hajtó városállamot ma már csak csillogó szemű párok ostromolják: féltett műemlék hídjait teleaggatják a neveikkel, szívecskékkel ékesített, múlhatatlan szerelmüket jelképező lakatokkal – a kulcsot természetesen a lagúnák mélyére vetve.

Egyre több olasz vélekedik úgy – súlyos bírság kiszabását követelve –, hogy az új tradíció a vandalizmus határát súrolja. Ezentúl nem árt tehát az óvatosság: az elhelyezett lakatokért akár 3000 eurós pénzbírság is kiszabható, sőt egy évig terjedő – ha nem is a Rialto tömlöcében – letöltendő börtönbüntetésre is számíthat a hős szerelmes.

Bár korábban már sok ilyen zárat eltávolítottak a Ponte dell’Accademia és a Ponte degli Scalzi hidakról, az olasz hatóságoknál az vágta ki a biztosítékot, amikor a város jelképének számító Ponte di Rialto hídján is egyre több lakat jelent meg. A kedves enyelgésnek számító gesztusról Velencében másképp vélekednek: a rozsdás fém jelentősen károsíthatja a 16. századi műemléket.

A jelenség nem teljesen új sem itt, sem a világ más részén. Rómától Pekingig szinte mindenhol megtalálhatók a szerelemlakatok hidakon, kapukon, lámpaoszlopokon, sőt még fákon is. A turistáktól szintén mindig zsúfolt Firenzében egyébként már 2006 óta büntetik az ily módon enyelgőket. A Ponte Vecchió­ról akkor több mint ötezer szerelemlakatot vágtak le a helyi hatóságok, s akit azóta a toszkán városban ilyesmin rajtakapnak – a velenceihez hasonlóan –, annak magas bírsággal büntetik sírig tartó szerelmét.

Ezek is érdekelhetnek