Havat a jégmezőkre!

Grönland jégtakarója gyorsan olvadhat olyankor is, amikor a hőmérséklet teljesen átlagos – állapították meg a New York-i City College kutatói.

Zöld FöldKirály Farkas2011. 11. 08. kedd2011. 11. 08.
Havat a jégmezőkre!

Expedíciójuk idén nyáron négy héten keresztül végzett különféle méréseket a sziget egyik gleccserében. Ezeket összevetve a jégből vett mintákkal és a műholdak felvételeivel arra a következtetésre jutottak, hogy majdnem rekordmennyiségű jég és hó olvadt el idén, annak dacára, hogy a hőmérséklet átlagos volt. Az ok: a legutóbbi grönlandi tél szegény volt csapadékban.

Ezt a hó és a jég különböző fényvisszaverő képességével – az úgynevezett albedójával – lehet magyarázni. A hó a ráeső fénynek mintegy 80-90 százalékát visszaveri. A jég ellenben csak a fénysugarak felét küldi vissza a légbe, a többit elnyeli – körülbelül annyit, mint a fiatal beton. És annyira is melegedik fel a sugaraktól, mint a beton. A tavalyi forró nyarat száraz tél követte, nem takarta be fényvisszaverő hóburkolat a jeget, amely hónál majd’ kétszer gyorsabban olvadva úgymond szinten tartotta Grönland jégtakarójának fogyását.

A baj persze sosem jár egyedül: az olvadó víz a szárazföld és a gleccserek között szivárog a tenger felé. Minél több víz kerül a két réteg közé, annál gyorsabban csúszva jutnak a hatalmas jégtömbök az óceánba. S minél több jég olvad el a vízben, annál gyorsabban emelkedik a világtenger vízszintje.

Ha Grönland jégtakarója teljesen elolvadna, 6-7 méterrel emelkedne meg a tengerek vize. Ez, reméljük, még jó messze van.

Ezek is érdekelhetnek