Hagyma az ablakban

Tudtad, hogy a metélőhagyma ízes, zöld levelei a vajas kenyeret is földobják? Hát azt, hogy még tortát is lehet készíteni belőle? Ha nem hiszed, próbáld ki!

Zöld Föld2012. 01. 22. vasárnap2012. 01. 22.

Kép: Kecskemét, 2012. január 16. Metélőhagyma. fotó: Ujvári Sándor

Hagyma az ablakban
Kecskemét, 2012. január 16. Metélőhagyma. fotó: Ujvári Sándor

Az ősszel földlabdával együtt fölszedett, mostanáig a pincében teleltetett metélőhagyma (snidling) töveit bármikor hajtathatod a tavasz folyamán. (A szaporítóanyagul szolgáló sarjai egyébként a gazdaboltokban is kaphatók.) A töveket ültesd kerti földdel megtöltött cserépbe vagy virágládába, öntözd meg, s vidd meleg, világos helyre (az ablakba), ahol legalább 20 fokos a hőmérséklet. Időnként locsold meg, de a túlöntözéstől óvakodj, különben a hagymák elrothadnak. Néhány hét múlva a kis ültetvényed zöld lombot fejleszt, és ha a növedék túlhaladta a tíz centimétert, vágd le tőből a leveleket és edd meg.

Hogy mennyire nem vicc a metélőhagyma-torta, íme, a receptje (amit az anyu vagy a mama segítségével gyerekjáték összehozni). Kell hozzá 20 deka liszt, 10 deka margarin, 5 deka vaj, 5 tojás, 4 csomó metélőhagyma, 20 deka sajt és némi szerecsendió. A lisztből, egy tojásból és a margarinból (kevés vízzel) készítsétek el a torta tésztáját. Kis pihentetés után nyújtsátok ki és süssétek meg a sütőben. Közben a megsózott metélőhagymát vajon pároljátok meg, majd a tűzről levéve adjátok a párlathoz a 4 tojást, a reszelt sajtot meg a szerecsendiót. Az egészet öntsétek a tésztára, és addig süssétek, amíg a tojás meg nem kocsonyásodik.

Jó étvágyat hozzá!

Őszapó

 

Ezek is érdekelhetnek