Dundi boglárkák

Tavaszi hírnökként megjelentek a virágárusoknál a cserepes boglárkák is. Meseszép virágaikkal nem véletlenül váltak a virágkötők és hobbikertészek kedvencévé, elfogadható áruk pedig számos új felhasználási területet nyitott.

Zöld FöldKovács Réka2012. 03. 28. szerda2012. 03. 28.
Dundi boglárkák

A cserepes boglárka (Ranunculus asiaticus) igen ellenálló és igénytelen, így kezdő kertészek is próbálkozhatnak vele. Hidegtűrő, akár a –5 fokot is képes elviselni, de a legjobb, ha 10-15 fokon (két ablak között), napfényes helyen tartjuk. Nem igényel különösebb törődést, de arra figyeljünk, hogy a földje sose száradjon ki teljesen. Hasonlóan a hagymásokhoz, a gumóját célszerű a levelek leszáradása után kivenni a földből és hűvös helyen, száraz tőzegben tárolni. A következő tavasszal újra kiültethető, így május-júniusban már ismét virágozni fog. A kora tavaszi virágzáshoz célszerű magról nevelni a boglárkát.

Virágaik leginkább a telt virágú szellőrózsára hasonlítanak, színeikben azonban annál változatosabb képet mutatnak, s mivel igen kelendőek, a kertészetek évről évre újabb árnyalatokkal rukkolnak elő. A telt virágú fajták mellett félig telt változatok is kaphatók. A boglárkák emellett vágott virágnak is kitűnőek. Egyre kedveltebbek a menyasszonyi csokrok részeként, az esküvői asztalok díszeként is. Mivel mérgezőek, ügyeljünk rá, nehogy a haszonállatok lelegeljék (noha kellemetlen ízük azért riasztóan hat rájuk). Embereknél bőrpírt és kiütést okozhatnak, ezért óvatosan kell bánni velük.

 

Ezek is érdekelhetnek