Légből kapott veszély

Romlott a levegő minősége, közeleg a szmogriadó – gyakorta bombáznak bennünket ehhez hasonló hírekkel. Vajon milyen veszélyt jelent a légszennyezés az egészségünkre, s mit tehetünk ellene?

Zöld FöldPalágyi Edit2012. 03. 14. szerda2012. 03. 14.

Kép: Kerékpározás biciklizés maszkban környezetszennyezés egészséges életmód 2012.03.04. fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter

Légből kapott veszély
Kerékpározás biciklizés maszkban környezetszennyezés egészséges életmód 2012.03.04. fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter

A levegő szennyezettsége is hozzájárulhat ahhoz, hogy hazánkban másfélszer-kétszer annyian halnak meg szívinfarktus, hörghurut, asztma és tüdőrák miatt, mint például a hasonló adottságú Szlovákiában vagy Csehországban – hívta fel a figyelmet dr. Losonczy György, a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikájának igazgatója. A levegőben lebegő szennyező részecskék átmérője határozza meg, milyen mélyen jutnak be a szervezetbe. Ma a 2,5 mikronnál kisebb részecskéket tartják a legveszélyesebbnek, mivel ezek lejutnak a léghólyagocskákba, s bekerülnek a vérkeringésbe is, ahol vérrögképző hatásuk lehet. Hazánk Európa legszennyezettebb területei közé tartozik, főleg az ország középső és délkeleti részein veszélyes a levegő. Bebizonyosodott viszont, hogy ha a levegőszennyeződés tartósan csökken, a következő 5-10 évben a korai halálozás mutatói is javulnak – derül ki az orvosegyetem közleményéből.

A szennyező részecskék a nagyságuktól függően többféle bajt okozhatnak: egyesek a tüdőgyulladásra hajlamosítanak, mások a szívritmuszavarok és a szívelégtelenség gyakoriságát növelik. A légszennyezés megemeli a vérnyomást, csökkenti az erek rugalmasságát. Az igen finom por – mint idegen anyag – gyulladásos választ válthat ki a szervezetből. A kormos, poros, kén-dioxidos szmogot London típusúnak hívják, ezt leginkább az asztmások sínylik meg. A Los Angeles típusú szmog erős ultraibolya sugárzásnál, nagy közúti forgalomnál, szélcsendben tapasztalható – erre köhögéssel, könnyezéssel reagálnak az érzékenyek. A szennyezett levegő – például a sok kipufogógáz – öregíti a bőrt, fejfájást és stresszes állapotot okoz. Mindezen tünetek a dohányosoknál még súlyosabban jelentkeznek.

Mit tehetünk városlakóként? A testmozgás sokat segít, főleg akkor, ha nem forgalmas út mellett, hanem lehetőleg fák közt, tiszta levegőjű helyen kocogunk, kerékpározunk. A sportra és a szellőztetésre is a reggeli órák a legalkalmasabbak, mert ilyenkor a legalacsonyabb a levegő ózontartalma, s utána érdemes jól becsukni ajtót, ablakot. Ha csak lehet, ne a csúcsforgalom idején sétálgassunk az utcán. A gyerekeket se akkor vigyük levegőzni, ugyanis az alacsony babakocsiban tolt kicsik különösen nagy dózisban kapják a kipufogógázt. A falun élők szerencsésebb helyzetben vannak – már ha a szomszéd nem füstöl az orruk alá a meggyújtott avarral és a lenyesett ágakkal…

Ezek is érdekelhetnek