Tavaszhírnök

Éledezik a természet, előbújnak első hírnökei, Március fénypontja vitathatatlanul a kökörcsin; finom eleganciájával hamarosan lengedezni kezd a tavaszi szellőben.

Zöld FöldKovács Réka2012. 03. 22. csütörtök2012. 03. 22.
Tavaszhírnök

A kökörcsinek a boglárkafélék családjába tartozó évelő gyógynövények, melyek hatóanyagaival évszázadokon át éltek a népi gyó­gyászatban, mint nyugtató, antibak¬teri¬ális és gyulladáscsökkentő droggal. Ez az Európában honos vadvirág sziklás lejtők, rétek, mezők növénye. Szárát és felleveleit finom pihék fedik; kék, lila és fehér virágai márciustól májusig nyílnak. Az egész növényt elegáns, finom, selymes szőrszálakból álló „prémbunda” fedi, hogy a kora tavasszal nyíló virágokat megvédje a talaj menti fagyoktól. A hazánkban előforduló öt kökörcsinfaj mindegyike védett, ezért ha túrázásaink során találkozunk velük, semmiképp se tépjük le őket!

Az ókori rómaiak lázcsillapítóként éltek vele, az amerikai bennszülöttek a virágszirmokat az orrvérzés elállítására használták. Régen a szárított kökörcsin a nők legjobb orvossága volt a menzeszt megelőző testi-lelki tünetek ellen, de a gombafertőzés gyógyítására is megfelelt. Segít a légúti betegségben szenvedőknek, tüdőgyulladás, szamárköhögés esetén köptetőszernek is jó, enyhíti az asztmát, csökkenti a lázat. Fejfájás, izomgörcs, idegesség, reuma, fülfájás felléptekor is eredménnyel alkalmazható. Mivel frissen mérgező, csakis szárítva, tea formájában fogyasztható!

 

Ezek is érdekelhetnek