Napsugárral suhan a katamarán

Befutott a Herkulesről elnevezett monacói kikötőbe a bolygónk tengereit körbeutazott hajók legkülönösebbike: az MS Tûranor PlanetSolar. Különcségét a motorjait meghajtó energiaforrásának köszönheti: a hajó ugyanis nem használt el egyetlen cseppnyi gázolajat vagy benzint az 585 napig tartó, 60 000 kilométer hosszú föld körüli útján.

Zöld FöldKirály Farkas2012. 05. 31. csütörtök2012. 05. 31.

Fotó: Photographer: Loic Thebaud

Napsugárral suhan a katamarán Fotó: Photographer: Loic Thebaud

A Tűranor meghajtásáról 4 villanymotor gondoskodott, amihez az áramot 38 000 fotocella termelte meg. A napelemek összesen 530 négyzetméternyi felületen helyezkedtek el. Az általuk nyert elektromos áram egy részét – éjszakára meg borús időre – hat darab akkumulátorblokkban tárolták. Az egyenként 26 lóerős motorok óránkénti 26 kilométeres sebességet kölcsönöztek a Tűranornak – ez nem szédületes, de nem is jelentéktelen.

Hogy minél kevesebb legyen a súlya, a hajót legnagyobb részt szénszálakból és különféle szilárd habokból építették. A lehető legkisebb súrlódást a katamarán típusú – két párhuzamos hajótestre került a felépítmény – kialakítással érték el. Még néhány adat: a hajó 31 méter hosszú, 15 méter széles, 6,1 méter magas. S ami mindenkit érdekel, az ára: 12,5 millió euróból, azaz 3,7 milliárd forintból építették meg.

Éppen csak fegyverzet nem került a fedélzetére. De mindenre van megoldás: amikor februárban a hajónak át kellett jutnia a Hormuzi-szoros kalózoktól hemzsegő vizein, hat volt idegenlégiós csatlakozott ideiglenesen a legénységhez. Okos döntésnek bizonyult: amint a hajót megközelítő kalózok rájöttek, hogy képzett fegyveresekkel kellene szembeszállniuk, inkább odébbálltak…

Útja során a katamarán károsanyag-kibocsátása nulla volt, ellentétben a megszokott tengerjáró hajókkal: becslések szerint a létező 16 legnagyobb teherhajó annyi kén-dioxidot pöfög a légkörbe, mint a világ összes autója. A világszerte ide-oda szállított termékek 90 százaléka vízi úton jut célba, a tengeri közlekedés környezetbaráttá tétele tehát nagyon fontos feladat, aminek megoldásához a Tűranor tapasztalatai kulcsfontosságúak.

Az MS Tűranor most átalakul: kísérleti hajóból negyvenszemélyes luxusjacht lesz. Utasokban valószínűleg nem lesz hiány – ki ne fizetne egy kisebb vagyont azért, hogy károsanyag-kibocsátás nélkül utazza körbe a földet?