Elefántok alkonya

Végveszélybe kerültek a vadon élő orrszarvúk, tigrisek és elefántok – derül ki a WWF (World Wide Fund for Nature, magyarul Természetvédelmi Világalap, a világ legnagyobb civil természetvédelmi szervezete, amely 96 országban tevékenykedik, s tagsága meghaladja a 4,7 millió főt) napokban kiadott tanulmányából.

Zöld Föld2012. 07. 27. péntek2012. 07. 27.
Elefántok alkonya

Az elemzés közzététele egybeesik azzal a Svájcban kezdődött találkozóval, amelyen a Washingtoni Egyezményt aláíró országok a vadállatok illegális kereskedelmének és az orvvadászatnak az afrikai és ázsiai helyzetéről is tárgyalnak.
A jelentés 23 olyan államot vizsgál, amelyek valamilyen formában részt vesznek az illegális kereskedelemben, legyenek azok az orvvadászat helyszínei, tranzit- vagy felvevőországok. A két, legrosszabb minősítést kapott ország: Vietnam és Laosz. Vietnam a tülkükért lemészárolt orrszarvúk és a bundájukért és különböző szerveikért elpusztított tigrisek egyik fő felvevőpiaca, itt a kereskedelem még az interneten is zajlik. Sajnos a kereslet Kínában és Vietnamban egyáltalán nem csökken ezekre az állítólagos csodatévő szerekre és gyógyhatású készítményekre, amelyeket a mai napig használnak a kuruzslók.

„Itt az idő, hogy Vietnam, Kína és az összes érintett ország észhez térjen végre, és a kormányok ténylegesen tegyenek is valamit az illegális kereskedelem és az orvvadá¬szok ellen. A tanulmány világos és egyértelmű bizonyítékkal szolgál arra, hogy világszerte sürgős és drasztikus változásokra van szükség, különben az orrszarvúk, a tigrisek és az elefántok eltűnnek a föld színéről” – mondta Elisabeth McLellan, a WWF globális fajvédelmi programjának egyik vezetője. Az elmúlt években számos pozitív példát találni arra, hogy ha egy ország hatékony intézkedéseket tesz, az orvvadászat mértéke visszaszorítható. Tavaly például Nepálban egyetlen elefántot sem öltek meg orvvadászok, köszönhetően a jogszabályok betartatására bevezetett hatékony intézkedéseknek.

„A találkozó időzítése tökéletes, hiszen vasárnap lesz a tigris nemzetközi napja, amelynek célja felhívni a figyelmet azokra a veszélyekre, amelyek a vadon élő tigriseket fenyegetik. Az országok vezetőivel együtt minden embernek kötelessége elgondolkozni azon, mit tehet a veszélyeztetett fajok megmentéséért, és erre nem is kínálkozhatna jobb alkalom, mint a nap, amelyen ezeket a ritka nagymacskákat ünnepeljük” – mondta Figeczky Gábor, a WWF Magyarország igazgatója.

Ezek is érdekelhetnek