Lolong, a legnagyobb

A tudományos világ figyelme, a turisták pénze és a média kegyei – ehhez egy Fülöp-szigeteki városnak nem volt szüksége másra, csak egy krokodilra. Igaz, nem akármilyenre.

Zöld FöldKirály Farkas2012. 07. 18. szerda2012. 07. 18.
Lolong, a legnagyobb

A Bunawan nevű település szomszédságában elfogott hüllőt mostantól a Guinness-rekorderek között a világ legnagyobb, fogságban élő sósvízi krokodiljaként tartják számon. A Lolong nevű hatalmas állat 6,17 méter hosszú (mint két kis Polski egymás mögött), súlya pedig valamivel több, mint ezer kilogramm (de csökken, mert éppen diétáztatják: nem kap többet heti tíz kiló húsnál).

A rekord bejegyzésének hírét a 37 ezer lakosú város nagyobb része ujjongva fogadta. Pesszimistább lakói azonban jobban örülnének, ha nem a környékükön kószált volna a szörnyeteg. Egyrészt, mert könnyen lehet, hogy Lolong társai is „már a spájzban vannak”; másrészt pedig a rekorder nem kifejezetten barátságos természete miatt.

Mielőtt ugyanis Lolong a bunawani ökoturisztikai park fő attrakciójaként turisták ezreinek vált volna kedvencévé, a környék vízi bivalyait falta fel. De miután 2009-ben megölt egy gyereket, majd egy halász is eltűnt, a város vadászatra adta a fejét. 2011 szeptemberében hatalmas acélcsapdákat állítottak fel neki mintegy húsz négyzetkilométernyi területen. Három héttel később aztán a krokodilt az egyik elkapta. Mintegy száz emberre volt szükség, hogy a csapdát és a fogoly krokodilt kihúzzák a csatornából, majd felpakolják egy teherautóra.

A Lolong névhez egy környezetvédelmi kormánytisztviselő után jutott: az illető, útban Bunawan és a krokodil felé, végzetes szívrohamot kapott. A város polgármestere mindenesetre létrehozott egy bármikor bevethető vadászcsapatot, s már csak a kormány engedélyére vár: Lolong elfogásakor mintha látott volna egy még nagyobb példányt elmenekülni...

Ezek is érdekelhetnek