Indiánok támadták meg a gátépítőket

Brazíliában, ebben a feltörekvő gazdaságú országban az energiatermelés és a környezetvédelem közti csaták legtöbbször az előbbi javára dőlnek el. A dél-amerikai ország villamos energiájának egyharmada vízerőművekből származik, legtöbb ezek közül az Amazonas vízgyűjtő területérén helyezkedik el.

Zöld FöldKirály Farkas2012. 11. 21. szerda2012. 11. 21.
Indiánok támadták meg a gátépítőket

A legnagyobb, egyelőre épülőfélben lévő komplexum a Belo Monte nevet viseli. Három völgyzáró gát mögött két hatalmas víztározója lesz, vízgyűjtője hazánk területének négy és félszeresén terül el. El lehet hát képzelni, hogy mekkora beavatkozásra van szükség az esőerdő szívében egy ilyen gigász létrehozására.

E beavatkozásokat próbálják leállítani az esőerdő őslakosai. Nemrégiben sikerült leállítaniuk az építkezést az egyik helyszínen. Körülbelül száz bennszülött összefogott a több hete a helyszínen tiltakozó félszáz halásszal, és íjakkal meg egyéb hagyományos harci eszközökkel felfegyverkezve elfoglalták a munkagépeket, és elkergették a mintegy kilencszáz munkást. A mostani támadás nem az első a komplexum építésének történetében. Legutóbb a nyár folyamán háromszáz indián foglalta el 21 napra a gátat – tárgyalásra akarták kényszeríteni a gyártót, nem sok sikerrel. Aztán visszavonultak – mostanáig. Más lehetőségük nem igazán van, mivel a brazil elnök is nagy rajongója a Belo Monténak, s eddig a bennszülöttek minden jogi lépése hiábavalónak bizonyult.

Érthető és talán jogos is a bennszülöttek tiltakozása. Minden valószínűség szerint a víztározó tönkreteszi a Xingu folyó élővilágát, ami végzetes lehet a területen élők számára. Ráadásul a kormány tervei szerint 16 000 embert fognak elköltöztetni a Juruna és az Arara törzsek lakóhelyéről – a civil szervezetek szerint azonban kétszer ennyi lesz a kitelepítettek száma, mire az építkezések befejeződnek.
 

 

 

 

Ezek is érdekelhetnek