Termesszék velem: kálmosgyökér

A kálmosgyökér (Acorus calamus) hazánkban ritka növény, csak a tavak szélén, mocsaras lápos vidékeken fordul elő. A Dráva partján, illetve Ócsa természetvédelmi területein található jelentős állománya. Védettsége miatt nem szedhető.

Zöld FöldGrosz Tamás2012. 11. 17. szombat2012. 11. 17.
Termesszék velem: kálmosgyökér

Őshazája Kelet- és Délkelet-Ázsia. Az utóbbi évek aszályos időjárása visszaszorította, mert a kisebb tavak, mocsarak és lápos részek sorra eltűntek. Mivel a kifejezetten vizes-iszapos helyen él, így ha nincs rajta 10-15 cm víz, akkor elpusztul. Nem telepíthető ártereken, hiszen a visszavonuló víz miatt szárazra kerül, s ezt nem viseli el.

Szaporítani jól lehet a gyöktörzséről. Ősszel, illetve kora tavasszal telepíthető. Alkalmas kerti tavakba, de akkor mellőzni kell a sárga nőszirmot, a sást, valamint a nádat is, mert a közelségüket nem tűri.

Hosszú, kardalakú levélzete három élű, ezen foglal helyet torzsavirágzata. Május-júniusban virágzik, nálunk nem érlel termést. Gyöktörzse hosszan és vízszintesen nyúlik a talajba, hossza akár egy méter is lehet. Mellékgyökerei az ingoványos talajban messzi kúsznak, emiatt is a népies neve: kígyófű.

A gyöktörzse használható szárítva, illetve hámozva, amit még frissen kell elvégezni, mert szikkadtabban már nehézkes. Gyöktörzse adja a drogot, ami jó az emésztés elősegítésére, de nyugtató, illetve görcsoldó hatása is ismert. Fokozza a vérkeringést, fürdővízbe téve idegerősítő.

Illóolaja likőrfélék alapanyaga. Tea készítésénél hideg vízben egy éjszakán keresztül áztassuk, majd langyosan fogyasszuk. Fagyási sérüléskor is jó hasznát vesszük, mert a teája a fürdővízbe öntve kitűnőem szolgál.

Ezek is érdekelhetnek