Fekete csodagolyó

A fekete retket leginkább azért szeretjük, mert fitoncid. Nagyanyáink körében is ezért volt népszerű, csak ők még nem tudtak róla. Aki evett már az tudja, mi az igazi retek íz. És jó is így egyszerűen nyersen – meghámozva, vékonyra szelve, kicsit lesózva - falatozni szalonna mellé.

Zöld FöldO. Horváth György2012. 12. 05. szerda2012. 12. 05.
Fekete csodagolyó

Ahogy forró húslevesre karikázva sem utolsó. Orrfolyatós időben kettős célt szolgál: finom és gyógyít.
Egy családnak egy négyzetméter retekföld elég is! Nem igényel sok törődést, csak vizet. Fagyok előtt szedjük fel, tavaszig lehet tárolni fagymentes helyen.

Mit is nem tudtak nagyanyáink e retekről? Azt, hogy mi a fene az a fitoncid! Azt jelenti, hogy akadályozza a baktériumok és vírusok szaporodását, s pusztítja azokat. Illóolajban – mustárolaj-glikozidok -, C-vitaminban, káliumban, vasban és foszforban gazdag, antioxidánstartalma magas. Főzve, sütve ezekből sokat veszít. Persze ettől még csipszként finom nassolni való, vagy sültek mellé kiváló köret. Csinálhatunk belőle babbal, lila hagymával, ecettel, egy pohár kefirrel, nyersen reszelve reteksalátát. Vagy mézzel töltsük föl a kivájt retek belsejét, várjunk egy napot, majd együk ki a mézet, kaparjuk le a retekhordó oldalát. A méz kioldja a retek hatóanyagait, melyek erősítik az immunrendszert, jók rekedtség, köhögés, megfázásos betegségek ellen, tisztítják az epét, májat. Vigyázni is kell vele! Soha ne együk éhnyomorra és magában! Sok ember érzékeny rá, főként ne egye gyomorhurutos, gyomorfekélyes, epés beteg!

Ja, és még egy dologra ügyelni kell: az ember fekete retkezés után ne menjen zárt közösségbe, mert igen büdöseket böffentet vele e nemes zöldség!

Ezek is érdekelhetnek