Akár 2 milliárd tonna étel landolhat a szemétben!

Az ételek akár fele is kárba veszhet köszönhetően a túlságosan szigorúan vett lejárati dátumoknak és üzletek hozzáállásának, akik amennyiben egy termék nem tökéletesen néz ki, visszaveszik a polcokról.

Zöld FöldKovács Réka2013. 01. 21. hétfő2013. 01. 21.

Kép: Zöldség gyümölcs szinskála 2012.10.11 fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter

Akár 2 milliárd tonna étel landolhat a szemétben!
Zöldség gyümölcs szinskála 2012.10.11 fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter

Egy friss angol kutatás eredményei szerint világszerte az ételek mintegy 30-50 százaléka végzi a szemétben, ami megközelítőleg 1,5-2 milliárd tonnát (!) jelent éves szinten.

Hatalmas mennyiségek vesznek kárba a fejlődő országokban, a nem megfelelő tárolás és a kevéssé hatékony gazdálkodás következtében, valamint nyugaton a fogyasztók és az üzletek pazarló fogyasztási szokásainak következtében.


Az élelmiszer boltok sokszor nem veszik át a termelőktől a nem megfelelő méretű vagy kinézetű árut, illetve az is az ő számlájukra írható, hogy különböző akciókkal jóval nagyobb mértékű fogyasztást generálnak a vásárlóknál, mint ami szükséges lenne. Ráadásul a kereskedők a termékek lejárati dátumát túl szigorúan veszik, hogy így elkerüljék a jogi problémákat, így sokszor teljesen jó minőségű áru landol a szemetesben, gondolván, hogy az már lejárt.
 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek