Rejtélyes számok nyomában

Allergia, idegrendszeri zavarok, hiperaktivitás, görcsök, látászavarok, májkárosodás. Csupán néhány azon hatások közül, melyeket az élelmiszereinkben található, E-számokkal jelölt adalékanyagok némelyike okozhat – olvasom az Európai Unió logóját is viselő szórólapon. Valóban ennyire vészes a helyzet?

Zöld FöldHardi Péter2013. 01. 13. vasárnap2013. 01. 13.

Kép: Kecskemét, 2013. január 07. E-számok. Fotó: Ujvári Sándor

Rejtélyes számok nyomában
Kecskemét, 2013. január 07. E-számok. Fotó: Ujvári Sándor

Gyönyörű színekben pompázik, omlós, kívánatos. Persze, hogy veszek belőle még egy darabot. A sütemény hetekkel ezelőtt készült és az egyik szupermarketből származik. Miként lehetséges, hogy akkor még mindig nem romlott meg? Hát persze, hogy az E-számokkal jelzett adalékanyagok tartósították.

Amióta csak léteznek a laikus számára titokzatos E-számok, azóta folyik róluk a vita. Még csak nem is elsősorban arról, hogy szükség van-e az általuk jelölt némelyik adalékanyagra – bár néhány nemzedékkel korábban még kiválóan megvoltak nélküle. A vita tárgya inkább sokféleségük, mennyiségük, esetleges egészségkárosító hatásuk. Hiszen manapság már alig van olyan termék, amelyikben ne volna belőlük, némelyikben tucatnál is több.

Lássunk egy példát. Állok a boltban a polc előtt és böngészem a májkrém összetevőit. Éppen tízféle E-számot olvasok a csomagoláson. Maga a máj – elvégre azért májas – kevesebb van benne, mint az egyéb összetevő. Mintha a termék E-számok halmaza volna, némi májízesítéssel… Ráadásul mit is takarnak e számok? Fogalmam sincs. Ugyan honnan kellene tudnom, hogy mi a csuda az a (találomra kiválasztott) E-407? Később utánanéztem, a karagént jelöli. Mintha ezzel ki volnék segítve… Ennek is utánaolvasok. A karagén tengeri alga kivonata, amit zselésítésre használnak. Vélhetően teljesen ártalmatlan. Mint ahogy remélhetőleg az E-számok által takart több mint ezer adalékanyag többsége. Hiszen így jelölik például a termékben található hozzáadott vitaminok egy részét is.

Na és mi a helyzet azokkal az adalékanyagokkal, amelyek az említett kiadványban felsorolt betegségeket okozhatják? A hivatalos álláspont szerint nem bizonyított, hogy bármelyik E-számmal jelölt anyag ártalmas lehet az egészségre. Még szép! – teszem hozzá. Hiszen ha bizonyított volna, azonnal ki kellene vonni a forgalomból.! A kérdés inkább az, hogy nincs-e közöttük olyan, ami legalábbis aggályos. Bizony, erre már nem legyinthetünk. Nem is olyan régen derítették ki például a húsok pácolására használt nátrium-nitritről, hogy bizonyos körülmények között rákkeltő hatású, ezért az uniós előírások szigorítottak a használatán.

De mit tehetünk az adalékanyagok fogyasztása ellen? Amit mindenképpen: kerüljük a színezékeket és a fényezőszereket tartalmazó termékeket. Semmivel sem lesz több tápértéke valaminek csak azért, mert szép élénkpirosra színezték valamilyen festékkel.

Fontosabb szabály azonban, hogy lehetőségeinkhez mérten igyekezzünk magunk elkészíteni ételeinket. Akkor legalább tudjuk, mit rejt. Hogy a megvásárolt hozzávalók is tartalmazhatnak adalékanyagokat? Ez igaz, ám minél gyakrabban sütünk-főzünk, annál kevesebb tartósítószert használunk. S ha bioboltban vásárolunk vagy biomódon magunk termesztjük a kiskertünkben az alapanyagot… Nos, ez már több mint ideális – viszont a legbiztosabb védelem az ismeretlen, esetleg betegséget okozó adalékanyagok ellen.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek