Megmutatta, mire képes: ez a tök mindent kibír

Az idén a Szabad Föld Kertjében az egyik újdonság a kolbásztök volt. Ez az itthon lassan teret nyerő növény megmutatta, mire képes. Jövőre is ültetünk belőle, mert szinte csak jót írhatok róla.

Zöld FöldO. Horváth György2014. 10. 05. vasárnap2014. 10. 05.

Kép: Szabad Föld kert konyhakert mezőgazdaság háztáji termelés óriás tök 2014 09 09 Fotó: Kállai Márton

Megmutatta, mire képes: ez a tök mindent kibír
Szabad Föld kert konyhakert mezőgazdaság háztáji termelés óriás tök 2014 09 09 Fotó: Kállai Márton

Kezdjük a legfontosabbal: finom és nem lehet elrontani. A nagyjából 1,5-2 méter hosszú, 8-12 centi átmérőjű termések az ágasfáról egészen a földig lógnak. A frisseket még hámozni sem kell, de az idősebb, fásabb héjú terméssel sincs sok gond, ugyanis belül puha, a húsa szeletelhető, kevés és kicsi a magja. A kolbásztökből mindent meg lehet főzni, amit a spárgatökből és a cukkiniból szoktunk. Lehet rántani, jó főzeléknek, s ami a formájából adja magát: könnyen tölthető. Íze egy kicsit édesebb a hagyományos töknél, s egy fokkal zamatosabb a cukkininál. De a padlizsán is helyettesíthető vele, mert a húsa nem fő szét könnyen, így szépen szeletelhető, s rakott zöldségekhez, lecsóba is használható.

Termesztése egyszerű és hálás. Bár a szakirodalom májusi vetést javasol, nálunk a magja csak a borsó letermése után, másodveteményként került a földbe júliusban. Két ásónyomnyi mélyen kiástam egy gödröt, az aljára félig érett nyúl- és tyúktrágya keveréke került, rá egy kis föld, majd 5 centi mélyen a tökmag. Aztán vártunk, előbb türelmesen, majd félve: feleslegesen dolgoztunk? De nem, kiderült, hogy a csírázásához több idő és türelem kell: míg az uborka, spárgatök, cukkini néhány nap alatt kikel, addig a kolbásztök vastagabb magja akár két hétig is „dolgozik” a földben, mire csírázik.

Később már nagyon féltettem a karókra futtatott kolbásztököket a csúnyán fertőző peronoszpórától, lisztharmattól, de nem kellett volna. E tökféle – legalábbis az idén – nálunk károsodás nélkül bírta a gombák tobzódását. Míg az uborkák, kevésbé a cukkinik levelét megette a gomba, ezt nem. S a három tő tök teljesen egymásba gabalyodva hozta indáit, melyeket csak az első időben kell kicsit terelgetni, kötözni; majd a fehér virágözön következett; aztán pedig a termés. Nálunk tucatnyi lóg le a karókról, egyenként 3-4 kilós példányok. Hetente egyet dolgozunk fel a konyhában. Biztosan marad majd – mert hagyunk – olyan is, amelyet kiszárítunk: főleg a girbegurba, kanyargós példányok lehetnek a lakás díszei.

Aki termesztett már lopótököt, tudja, hogy mire számíthat: a kolbásztök hasonlóan vastag, barna és kemény héjat növeszt, s a magjaik is hasonló formájúak. Egyébként négy cukkinibokrunk közül kettő még mindig terem, igaz, a leveleik nagy részét már eldobták, de a hajtásvégeken hetente 2-3 kisebb termést még kinevelnek.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek