Régi almák felfedezése 5.: Nyári fontos

Rétesalmaként alighanem ismertebb olvasóink között a régi magyar, negyedkilós gyümölcsöket termő, augusztus első felében szüretelhető nyári fontos almafajta, amely friss fogyasztásra és konyhai felhasználásra (leves, püré, sütemény) egyaránt alkalmas.

Zöld FöldValló László2014. 10. 27. hétfő2014. 10. 27.

Kép: Magyar őshonos alma fajták típusok gyümölcs egészség táplálkozás étel vitamin Nyári fontos 2014 09 20 Fotó: Kállai Márton

Régi almák felfedezése 5.: Nyári fontos
Magyar őshonos alma fajták típusok gyümölcs egészség táplálkozás étel vitamin Nyári fontos 2014 09 20 Fotó: Kállai Márton

Egyes faiskolák szaporítják. Termeszthetősége mellett szól jó alkalmazkodó képessége (igaz, a melegebb tájakon szebb termést hoz), a betegségekre is csak közepesen fogékony.

Fája edzett, erős növekedésű. (Vadalanyon közepes törzsű fa nevelhető belőle, intenzív koronaformának nem alkalmas.) Későn fordul termőre, utána bőven terem, de szakaszosan: egyik évben sokat, a másikban csak keveset.

Igen nagy gyümölcsei lapos gömb alakúak, a héj fehéressárga, a napos oldalon csíkozott. Húsa kemény, roppanó, bő levű, savas, de kellemes ízű.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek