Don Quijote és szélkerék - új szelek fújnak!

Légből kapott áram. - Aki manapság szélerőműparkot akar építeni, annak kitartásra van szüksége – mint valamilyen fordított Don Quijoténak, aki nem a széllapátok ellen, hanem azok mellett küzd. De megéri!

Zöld FöldK. F.2014. 12. 07. vasárnap2014. 12. 07.
Don Quijote és  szélkerék - új szelek fújnak!

Négyéves engedélyezési folyamat után megkapta a környezetvédelmi engedélyt a Tolna megyei Fürged térségében tervezett szélerőműpark. Ugyan több fellebbezés érkezett zaj-, örökség- és természetvédelmi aggályok miatt a Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőséghez, de a zöldhatóság ezeket nem találta megalapozottnak.

Fürged, Magyarkeszi és Felsőnyék térségében eredetileg 33 erőművet tervezett felépíteni a Fürged Szélerőmű Kft., a zöldhivatal végül tíz, egyenként 1,8–2,3 megawatt teljesítményű erőművet engedélyezett: kilenc szélturbinát Fürged, egyet pedig Magyarkeszi határában építhetnek meg. Ezek összteljesítménye tehát 18 és 23 megawatt körül lesz – ha azt nézzük, hogy a hazánkban működő 37 szélerőmű 172 tornya összesen mintegy 330 megawatt előállítására képes, a leendő tornyok mintegy 6 százalékkal növelnék a szélből gyártott áramunk mennyiségét, ami nem kevés. Ha már itt tartunk: Magyarországon 2006 óta nem engedélyeztek, 2011 óta pedig nem adtak át egyetlen új szélerőművet sem, bár 2020-ra az uniós előírások 750 megawatt szélerőművi elektromos áram termelését várják el tőlünk.

Érdeklődés van, a szélerőmű jó beruházás: nagyjából tíz év alatt térül meg. Ha ehhez hozzávesszük a négyéves engedélyezési folyamatot meg az építkezés időtartamát, láthatjuk: mintegy másfél évtized is kellhet ahhoz, hogy a fürgedi – vagy más hasonló – beruházás ötlete nyereséges erőművé váljon.

Ezek is érdekelhetnek