Ez is megoldható! Napelem a műemlék palota tetején

Napelem és műemlék. - A két fogalom akár kibékíthetetlen ellentétben is állhatna egymással szemben, hiszen amíg a napelem a modern technika szüleménye, addig a műemlék éppen a régmúlt időkbe vezet vissza bennünket. Ezt az ellentétet sikerült feloldani Sátoraljaújhelyen.

Zöld FöldH. P.2014. 12. 07. vasárnap2014. 12. 07.
Ez is megoldható! Napelem a műemlék palota tetején

A barokk stílusú városháza – erkélyéről intézte hallgatóságához első szónoklatát Kossuth Lajos – tetőszerkezetére egyedi gyártású, a környezetébe illeszkedő modulokat helyeztek. Az egységesen fekete keretes, sötét monokristályos cellákból álló berendezés felszerelésére az örökségvédelmi hivatal is rátette a pecsétjét. De nemcsak a külső megalkotása jelentett feladatot a beruházónak, hanem a teljesítmény optimalizálása is: Zemplén az a tájegység, ahol hazánkban a legalacsonyabb a napsütéses órák száma.

A felszerelt moduloknak gyengébb fényerősség esetén is magas hozamot kell elérniük: a 164 panel összesen 42,6 kilowattnyi teljesítményre képes. Ráadásul a kivitelezőnek figyelembe kellett vennie azt is, hogy a hivatal működése a szerelés során zavartalan és folyamatos maradjon.

Ezek is érdekelhetnek