Langyos vízzel és csak mértékletesen!

Növényfürdető. - Lakásunk takarítása mellett készítsük fel növényeinket is az ünnepre. Poroljuk le, s ha van hozzá időnk és türelmünk, fürdessük is meg őket, hogy fölfrissülve, megszépülve várják a karácsonyt. Mert az idővel rárakódó porréteg azon túl, hogy elszürkíti, elcsúfítja a növényt, életműködésében is gátolja. Ha kéthetente nedves szivaccsal vagy száraz ronggyal áttörüljük szobai díszeink leveleit, sokat teszünk szépségükért és egészségükért. A nehezen tisztítható, apró levelű, sűrű lombozatú növények igen jó portalanító eszköze a tollsöprű.

Zöld FöldValló László2014. 12. 14. vasárnap2014. 12. 14.

Fotó: Pivarnyik Balazs

Langyos vízzel és csak mértékletesen! Fotó: Pivarnyik Balazs

Szobai díszeink teljes fölfrissülését fürdetéssel érjük el. Ehhez állítsuk a fürdőkádba őket, majd takarjuk le a cserepüket fóliával úgy, hogy csak a növény szára maradjon ki, különben a földet is kimossuk a cserépből. Ezt követően langyos vízzel zuhanyozzuk le mindet alaposan.

Közben nedves szivaccsal dörzsöljük le a levelekről a port és más szennyeződéseket. A fürdetés befejeztével várjuk meg, amíg a lombozat fölszárad, és csak azután tegyük a helyükre a növényeket.

Télen szobanövényeink is más gondozást igényelnek, mint a meleg, verőfényes nyári időszakban.

A nappalok rövidülésével ugyanis csökken a fény erőssége, ami visszafogja életműködésüket. Ez azonban nem jelent nyugalmi időszakot, most is növekszenek és fejlődnek, csak lassabban, ezért az ápolási munkáikat is ennek megfelelően kell végeznünk. Így például kevesebbszer és kevesebb vízzel kell öntöznünk, annál is inkább, mert – néhány kivételtől eltekintve – jobban elviselik, ha kissé szárazon tartjuk a földjüket, mint ha túlöntözzük. (Sőt többségüknek még jót is tesz, ha egyszer-egyszer hagyjuk majdnem kiszáradni a földjét.) Hetente egyszer locsolni elegendő, akkor is csak mérsékelten. (A levélszélek sárgulása például a túlöntözést jelzi.) Tanácsos nem a csapból közvetlenül kifolyó hideg vizet használni, hanem megvárni, amíg szobahőmérsékletűre melegszik a kannában.

A nagyobb lombozatú szobadíszek annyiban kivételek, hogy mivel a párologtató felületük terjedelmesebb, gyorsabban használják föl a talajban lévő nedvességet, így az átlagosnál több vizet igényelnek.

Ezeknél ne szüneteltessük teljesen a tápoldatozást sem, míg a többiek esetében télen elhagyható. A helytelen szellőztetés, huzat főként a téli, hideg napokon jelenthet komoly veszélyt.

A fikusz, a csodacserje (Codiaeum), a bunkóliliom (Cordyline), a buzogányvirág (Diffenbachia) és a szobafenyő különösen érzékeny erre. Fontos, hogy egyikükre se nyissuk rá az ablakot, hanem a helyiség másik oldalán (ablakán) szellőztessünk. Ha erre nincs módunk, akkor a hideg levegő áramában álló növényeinket vigyük védett helyre a szellőztetés idejére. Különben megfázhatnak, amit föltűnő mértékű levélhullásuk is jelez.

Ezek is érdekelhetnek