Csúcson a licsi

Sok kínai híresség szerint a világ legfinomabb gyümölcse a licsi – hozzá képest a mangó, a narancs vagy az őszibarack szóba sem jöhet, legfeljebb kulloghat utána. Megbocsátható az elfogultságuk, hiszen hazájukban már több mint 2000 éve termesztik, s máig nagy népszerűségnek örvend.

Zöld FöldValló László2015. 02. 10. kedd2015. 02. 10.
Csúcson a licsi

A Kína déli területein és a Fülöp-szigeteken honos örökzöld licsi eredeti termőhelyén 12–25 méter magas gömbkoronát nevel, fényes, világoszöld levelekkel. Termését olvasóinknak már aligha kell bemutatni (nem először írunk róla), hiszen az áruházláncokban évek óta rendszeresen kapható a téli időszakban.

A kilónkénti ezerforintos ár ahhoz persze sok, hogy mindennap fogyasszuk, de alkalmanként néhány szem licsi is felüdíthet bennünket a búsborongós téli napokon. Mert a könnyen leváló vörös, bibircses terméshéj alatt megbújó, igen bő levű, édeskésen savanyú, muskotályos zamatú gyümölcshús valóban nem mindennapi csemege.

Ha megvesszük, legjobb, ha mihamarabb nyersen elfogyasztjuk. A héjától megtisztított, kimagozott gyümölcshús önmagában is élmény, de egzotikus zamatot ad a gyümölcssalátáknak, és földobja a desszerteket, süteményeket is.

Táplálkozási értéke szintén nyers formában van a csúcson (konzervben is kapható), ilyenkor a legtöbb benne a C-vitamin, amiben a leggazdagabb. De sok benne a B1-vitamin is, emellett jelentős kalcium-, foszfor- és vasforrás.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!