Metélőfokhagyma Kínából

Sokféle névvel illetjük a latinul Allium tuberosumnak nevezett hagymafélét. A tatárhagyma, a kínai metélőhagyma vagy a metélőfokhagyma mind ugyanazt a snidlinggel rokon növényt jelenti, amely kinézetében és életformájában is hasonlít hozzá, azonban a levelei nem csövesek, hanem húsosak, s az egész növény fokhagymaillatú. Nyersen fogyasztjuk (főzéskor elveszti az ízét, illatát), nem marad utána kellemetlen lehelet.

Zöld FöldValló László2015. 02. 26. csütörtök2015. 02. 26.
Metélőfokhagyma Kínából

A metélőfokhagyma igénytelen, a sovány talajon is megélő, 25-30 centire növő évelő, amely még árnyékban is kielégítően terem. A jobb termőhelyet – a napsütéses környezetet, a tápdús talajt – erőteljesebb fejlődéssel hálálja meg. A gazdaboltokban kapható magját már most vethetjük, a kifejlett állomány tőosztással jól szaporítható. Fontos, hogy magvetését tartsuk nyirkosan, mivel vontatottan kel. Kora ősszel hozza csillag alakú, illatos virágait, amelyek ehetők, csakúgy, mint a virágrügyei, melyek saláták és sültek díszítésére, ízesítésére használhatók.

A kora tavasszal vetett állomány leveleit júliustól vághatjuk, ezekkel különösen jól ízesíthetjük a tojásételeket és a túrót.

Ezek is érdekelhetnek