Mezőmenza

A vadnövények fogyasztásának és a családellátó kertek újbóli létesítésének céljából a Kertészek és Kertbarátok Országos Szövetsége (KKOSZ) a Kauten Etnobotanikai Alapítvánnyal (KEA) együttműködve, a Földművelésügyi Minisztérium támogatásával elindította Erdőkincse-Mezőmenza programját.

Zöld Földohgy2015. 03. 21. szombat2015. 03. 21.

Kép: MODEL RELEASED. Nettle harvesting. Researcher carries nettles (Urtica dioica) cut from an experimental nettle field. Nettles have traditionally been used as a herbal medicine and tonic. The plant fibres can also be used to make textile fabrics, rope, cloth and paper. Photographed at De Montfort University, Leicester, UK., Image: 102227245, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Sciencephoto RM, Fotó: Profimedia

Nettle harvesting
MODEL RELEASED. Nettle harvesting. Researcher carries nettles (Urtica dioica) cut from an experimental nettle field. Nettles have traditionally been used as a herbal medicine and tonic. The plant fibres can also be used to make textile fabrics, rope, cloth and paper. Photographed at De Montfort University, Leicester, UK., Image: 102227245, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Sciencephoto RM
Fotó: Profimedia

A hiánypótló ismeretgyűjtemény egyben a háztartások számára pénzmegtakarítás is, ha követik a program kiadványának tanácsait. Lapunk folyamatosan foglalkozik a környezetünkben fellelhető vagy termesztett növényeink egészségügyi hatásaival, de a következőkben hónapról hónapra ismertetünk néhány növényt receptekkel, gyakorlati fogásokkal, fotókkal együtt. Az Erdőkincse-Mezőmenza programhoz csatlakozva felidézzük, mennyiféle növény terem a környezetünkben, melyekből egyrészt finom étel, másrészt a házi patikákban használatos tea, tinktúra, szárítmány, kenőcs készíthető. Elsőként a rövidesen gyűjthető csalánt, valamint a már most is szedhető tyúkhúrt mutatjuk be.

A csalán talán legközismertebb gyógynövényünk lett az utóbbi években. Ehetjük a levelét levesként, csinálhatunk belőle főzeléket, gyógynövényként a teáját fogyasztjuk. Minden olyan ételhez használhatjuk, amibe sóskát, parajt, mángoldot, általában leveles zöldségeket teszünk. A biokertészetek a beáztatott, enyhén megrothasztott levelek oldatát lombtrágyaként és növényvédő szerként is használják.

A nagy csalán levele addig gyűjthető, míg a szár virágba nem szökken. Frissen is fogyaszthatjuk, levest és főzeléket is készíthetünk belőle. Két marék csalánlevelet fél fej üvegesre dinsztelt hagymán megfuttatunk, adunk hozzá egy marék sóskát, sót, borsot, két gumó apróra vágott krumplit, majd húslével felöntve negyedórát főzzük. Fokhagymás rántással besűrítjük, majd turmixoljuk. Tejföllel, pirított kenyérkockával remek és egészséges étel.

A tyúkhúr télen még a hó alatt is fejlődik, mostanra mindenhol előfordul, kicsi türelemmel gyorsan gyűjthető belőle néhány maréknyi. A legjobb belőle salátát készíteni, egy kis olajos, citromleves, cukros, sós öntettel, a rövidesen megjelenő retekkel keverve.

Ezek is érdekelhetnek