Kegyelmet a kórónak?

Létezik néhány olyan növényünk, amelyért könnyen összeugrik a méhész a gazdával, a természetvédővel. Tipikusan ilyen a vaddohány vagy szíriai selyemkóró (Asclepias syriaca) is, amely a nevével ellentétben észak-amerikai eredetű.

Zöld FöldValló László2015. 07. 14. kedd2015. 07. 14.
Kegyelmet a kórónak?

Már az 1700-as években megjelent hazánkban, a szintén tájidegen akáccal együtt költözött hozzánk a sívó alföldi homok megkötésére. Rizómái két-három méter mélységig is lehatolnak, így hiába kaszálják, könnyedén újra sarjad. Magjait a szél könnyen viszi, így nem csoda, hogy nagy területeket hódított meg nálunk. Nem válik javára, hogy 100-150 centi magas, szőrös szára mérgező tejnedvet tartalmaz, ami miatt a legelő állatok is elkerülik. Ha lankad a gazdák figyelme, könnyen megtelepszik a gabonafélék és más haszonnövények között, s nagyon nehéz irtani. A természetvédők, nemzeti parkosok
pedig egyenesen ádáz ellenségüknek tekintik, mert akadályozza a honos növénytársulások megújulását.

Ám illatos virágai, melyek júniustól augusztusig nyílnak, kifejezetten mutatósak (megszáradva szárazvirágként hasznosítják a virágkötők). De ami a legfőbb, hogy elsőrendű mézet adnak, így a vaddohány a méhészek szíve csücske: számukra az akác után a selyemkórós mező a legfontosabb méhlegelő. Így érthető a küzdelmük azért, hogy az illetékesek vegyék le az irtandó inváziós fajok listájáról.

Ezek is érdekelhetnek