Kertésznaptár: a Nap erejével

KERTÉSZNAPTÁR (július 17–23.) - Több módja is létezik gyümölcseink aszalásának. Az ősi napon szárítással az a gond, hogy csak tartós melegben lesz eredményes, ráadásul, ha nem szellőzik jól a termény, megpenészedhet. Aszalhatunk gyengén melegítő, nyitott ajtajú sütőben is vagy éppen langyos kemencében.

Zöld FöldValló László2015. 07. 17. péntek2015. 07. 17.
Kertésznaptár: a Nap erejével

-  Gusztusos aszalványt csak egészséges, érett gyümölcsből nyerhetünk. Legalkalmasabb erre az alma, körte, cseresznye, meggy, kajszi, őszibarack, ringló, szilva. Napjainkban nagy a választék jó munkaminőségű, energiatakarékos és hatékony házi aszalókból. Használatuk esetén fontos, hogy az aszalási hőmérsékletet fokozatosan emeljük, az aszalványokat az előírtak szerint forgassuk, illetve tartsuk be az aszalási időt. A jó aszalvány olyan száraz, hogy kézzel összenyomva már semmi nedvesség nem érezhető rajta, de még nem kérges, nem törik, hanem rugalmas. Az aszalt gyümölcsöket laza szövésű vászonzacskóban, hűvös helyen felakasztva tároljuk, hogy ne fülledjenek be, ne penészedjenek meg. 

-  Szeptember közepéig szaporíthatjuk tőosztással a nősziromféléket (íriszeket). Az idős növényeket földlabdával együtt vegyük ki a földből. A töveket úgy osszuk szét, hogy minden egyes arasznyi rizómán legyenek ép rügyek, gyökerek és levelek. A leveleket kissé kurtítsuk meg, majd az így szétosztott darabokat ültessük el a felásott, kerti komposzttal feljavított talajú ágyásba. A hagyományos, erős növekedésű nőszirmok szaporítóanyagát egymástól 30, a törpe nőszirmokét 10-15 centire ültessük. Kötött talajon 2, míg laza homokon 5 centis földréteg fedje a szétosztott darabokat.

Ezek is érdekelhetnek