Sárgán ér a csúcsra

Bár a Kárpát-medencében nem őshonos, a kínai, illetve közép-ázsiai eredetű kajszibarack számára hazánk kiváló termőhelynek bizonyult az idők során. A ma is hatályos nemzetközi kajszileírásban a Hungarian Best (azaz a Magyar legjobb fajta) a legkiválóbb kategóriát képviseli az egyes fajták ízét, aromáját, cukor- és savtartalmát tükröző öszszevetésben. Köszönhetjük a törököknek: ők hozták hazánkba a fajták zömét és terjesztették el az országban. (A kajszi neve törökül gaisi.)

Zöld Föld(valló)2015. 07. 15. szerda2015. 07. 15.

Kép: sárgabarack szedd magad kert akció gyümölcs szüret munka fa termés 2015 07 05 Fotó: Kállai Márton

Sárgán ér a csúcsra
sárgabarack szedd magad kert akció gyümölcs szüret munka fa termés 2015 07 05 Fotó: Kállai Márton

A gyümölcs káliumban, kalciumban, vasban és A-vitaminban különösen gazdag – két-három szem kajszibarack elfogyasztásával fedezhetjük a napi A-vitamin-igényünket. Az A-vitamin serkenti a máj méregtelenítő működését, védi az ereket, késlelteti az időskori látásromlást. Aszalva hatóanyagai feldúsulnak, megnövekszik a cukortartalma, így nemcsak rostpótló, hanem tápláló is. Fagyasztani is lehet, noha ekkor megbarnul, aminek úgy vehetjük elejét, hogy előtte a termést kétszázalékos citromsavoldatban áztatjuk.

A sárgabarack utóérő, de nem mindegy, mikor szüreteljük. Legkorábban akkor szedhető, ha háromnegyed részben érett: ekkor a gyümölcs napos oldala világossárga, míg az árnyékos sárgászöld, a húsa
kemény. Ilyen állapotában hoszszabb szállításra is alkalmas, s több napig utóérlelve viszonylag jól beérik. Befőttnek akkor szedjük, ha a gyümölcs napos oldala erősen sárga, az árnyékos halványsárga, a húsa pedig már nem kemény (rugalmasan szilárd). Teljes érésben a gyümölcs teljesen besárgul, íz- és zamatanyaga, értékes beltartalma ekkor jut a csúcsra. Ilyen állapotában a legalkalmasabb friss fogyasztásra, lekvár, dzsem készítésére, aszalásra és fagyasztásra.