Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
Lassan eljön az idő, amikor az erdőt-mezőt járó ember szinte jóllakhat sétálás közben is: éréshez közeli állapotban leledzik már a szeder. Tüskés, kellemetlen sérüléseket okozó vad növény, de fekete bogyóinak íze mindezért kárpótol. Szelídített változata, a nemes, tüskétlen szeder a kertekben augusztus eleje óta ontja a termését. Már kora nyáron feltűnt, hogy egy-egy bokor szinte nem is állt másból, mint virágból. Aztán kiderült, hogy szinte mindegyik virág megtermékenyült, s így 2-3 centis óriási fekete bogyókat szüretelnek a gazdák. Mihez kezdhetünk e gyümölccsel? Vagy megesszük nyersen, magában, vagy kevés mézzel tejturmixot csinálunk, vagy lefagyasztjuk télire.
Kép: O Horváth György szabad föld kert feketeszeder 2015 08 11 Fotó: Kállai Márton
Úgy számolhatunk, hogy egy bokor 2-3 kilónyit teremhet. A nemes szeder a málnához hasonlóan másodves hajtásain hoz termést. A szeder tősarjat hoz, de gyökérsarjat kevésbé, mint a málna, viszont igen könnyen legyökerezik az idei hajtása is, vagyis bujtással könnyű szaporítani. Ezeket ősszel és kora tavasszal is át lehet ültetni.
A szeder – legyen szó a nemesítettről vagy a vad változatról – szereti az árnyékosabb, vizesebb területet. Betegségei a málnáéval szinte megegyeznek: a legveszélyesebbek és legelterjedtebbek a különféle vesszőfoltosodást – és -elhalást – okozó gombák.
A gyümölcs felhasználása sokrétű: leginkább frissen fogyasztjuk, de ha van elég, akkor kevés cukor hozzáadásával bort, pálinkát is készíthetünk, illetve szörpöt, lekvárt főzhetünk belőle. Sok A-, C-, E-vitamint és egy kis rostot is tartalmaz, de a legnagyobb értéke antioxidáns hatása. Leveleiből, aszalványából kellemes gyógytea készíthető, amely meghűléses, vírusos időszakban hatásos a megelőzésre.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu