Már nem érik tovább - Fagymentes helyen a szárával együtt felakasztva bepirosodhat

Kicsi az esélye, hogy a tövükön még beérjenek a zöld paradicsomok, de egy részüket érlelhetjük vagy eltehetjük savanyúságnak. Fagymentes helyen (kamrában, garázsban) fektessük el a polcon vagy akasszuk szögre a zöld paradicsomokkal együtt levágott szárat: a bogyók jó eséllyel bepirosodnak.

Zöld FöldValló László2015. 11. 04. szerda2015. 11. 04.
Már nem érik tovább - Fagymentes helyen a szárával együtt felakasztva bepirosodhat

A zöld paradicsomra úgy tekintsünk, mint a nyers krumplira: mindkettő mérgező (amit a bennük lévő alkaloidák váltanak ki). A krumpli nemkívánatos anyagai főzéssel bomlanak el, a paradicsom esetében pedig amikor bepirosodik, beérik.  

Noha a zöld paradicsom feldolgozott állapotában (savanyúságnak eltéve) is tartalmaz mérgező anyagot, ez azonban olyan csekély, hogy legalább egy kilónyit kellene egyszerre megenni belőle ahhoz, hogy veszélyes legyen. Mint különleges ízű-zamatú savanyúságot, alkalmanként és kisebb mennyiségekben nyugodtan fogyaszthatjuk a téli időszakban.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek